Microsoft har gjort ett antal högprofilerade förändringar av sin nästa generations konsolstrategi sedan tillkännagivandet av Xbox One i maj, och de flesta av dem har utan tvekan varit positiva ur konsumentsynpunkt. Den trenden kan komma att sluta för vissa framtida Xbox One-kunder, emedan Microsoft meddelade onsdagen att konsolen bara kommer att finnas tillgänglig på 13 marknader vid lansering, åtta blyg för det initiala målet som sattes på E3.

På E3 meddelade vi att Xbox One skulle vara tillgängligt på 21 marknader runt om i världen vid lanseringen. Detta var ett aggressivt mål och teamet har arbetat mycket hårt för att leverera Xbox One till så många marknader som möjligt. Vår prioritering är att våra kunder får den bästa Xbox One-upplevelsen den första dagen den är tillgänglig. För att göra det, och för att möta efterfrågan, har vi justerat antalet marknader som kommer att ta emot Xbox One i november till 13 marknader ...

Länder som fortfarande är planerade för att få Xbox One först är Australien, Österrike, Brasilien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Mexiko, Spanien, Storbritannien, USA och Nya Zeeland.

Spelare i Belgien, Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Ryssland, Sverige och Schweiz - länder som ursprungligen planerade att ta emot konsolen i första omgången - kommer att behöva vänta tills någon gång i början av 2014.

Det är inte klart om produktionen går för konsolen inte kommer att kunna uppfylla de ursprungliga målen eller om efterfrågan på förbeställningar har varit högre än väntat. Officiellt citerar Microsoft extra arbete som krävs för att lokalisera konsolens instrumentpanel och språk, tillsammans med nödvändig tid för att bygga partnerskap med lokala apputvecklare, som orsaken till förseningen.

För spelare i de drabbade länderna är förseningen av konsolens lansering säkert en besvikelse, men Microsoft kommer att erbjuda ett gratis spel till de som förbeställde före onsdag. Detaljer om denna kampanj lovas att dyka upp när konsolens lansering närmar sig.