Microsofts kontroversiella operativsystem Windows 8 kanske äntligen börjar få lite dragkraft när det gäller antagande, enligt data som publicerats på söndag av forskningswebbplatsen NetMarketShare. Det senaste operativsystemet för slutanvändare från Redmond såg sin marknadsandel (inklusive systemrapportering som Windows 8.1) hoppa 41 procent under månaden, från 5,42 procent till 7,65 procent. Windows 8: s andel kan verka liten på egen hand, men jämfört med hela Mac OS X-marknadsandelen, som ligger på knappt 7,3 procent, är prestationen anmärkningsvärd.

Innan Windows-chef Terry Myerson blir för upphetsad är det dock viktigt att notera att Windows 8-hoppet kanske inte är korrekt. NetMarketShare rullade nyligen ut en ny mätmetodik som drar ”dolda sidor” från dess statistiksamling. Som definierats av sajten är dolda sidor de som "återges men aldrig visas av användaren. De bör därför inte inkluderas i användningsdelningsdata. Ett exempel på en dold sida är en sida som laddas i en bakgrundsflik vid lanseringen av webbläsaren och aldrig synliggörs. ”Även om detta i teorin gör testerna mer exakta, är det inte klart om Windows 8: s andel nu överskattas. , eller om det alltid har varit relativt högre än den uppmätta nivån och rapporteras först nu exakt.

Om man antar att både Windows 8-marknadsandelen totalt och dess rapporterade tillväxt är korrekt kan ett antal faktorer förklara ökningen. Först och mest uppenbart är shoppingsäsongen tillbaka till skolan. Studenter av alla slag gick till butikerna under de senaste veckorna för att hämta sin datorutrustning, och Windows 8 är i allmänhet det enda operativsystemet som finns tillgängligt på datorer som säljs via butiker (många tillverkare erbjuder fortfarande Windows 7 som ett inbyggt beställningsalternativ, ett val som fortfarande är mycket populärt för affärsanvändare).

En annan faktor kan vara Windows 8.1 Consumer Preview, som släpptes gratis för allmänheten i juni. Även om de är riktade mot nuvarande användare av Windows 8, kan filerna som tillhandahålls av Microsoft lätt användas för att installera en ny kopia av Windows 8.1 på vilken kompatibel dator som helst, oavsett tidigare operativsystem. Förhandsgranskningen går ut i januari nästa år, några månader efter den officiella lanseringen av Windows 8.1, så det är inte tänkbart att många användare tog tag i den med avsikt att använda Windows gratis medan kampanjen varade.

Slutligen är det också möjligt att konsumenternas känsla gentemot det dramatiskt olika Windows 8 äntligen har förskjutits till det positiva. Nu nästan ett år gammal, många högkvalitativa och nya Windows 8-enheter har träffat marknaden, och Windows 8.1, som kommer att släppas i oktober, kommer att ta itu med de flesta av de stora kundklagomål som är relaterade till den ursprungliga versionen.

Sammantaget föll dock Windows marknadsandel för alla versioner något under månaden, från 91,56 procent i juli till 91,19 procent i augusti. Både Linux (1,25 till 1,52 procent) och Mac OS X (7,19 till 7,28 procent) ökade på Microsofts bekostnad. Notera är också att Windows 7 fortsätter att hålla marken och till och med tog upp en liten tillväxt i marknadsandel för månaden. Windows 8: s rapporterade vinster togs från äldre versioner av operativsystemet, som Vista och XP.

Både Microsoft och Apple kommer att släppa stora uppdateringar av operativsystemet i höst. Förutom ovannämnda Windows 8.1 har Apple lovat nästa version av OS X, som har utsetts till 10.9 Mavericks. Windows 8.1 kommer att vara allmänt tillgängligt den 17 oktober, men Apple har ännu inte fastställt ett släppdatum för Mavericks.