WhatsApp Echo-kammare

De senaste veckorna har jag gått igenom en konstig social nätverksupplevelse på WhatsApp. Jag blev en del av en WhatsApp-grupp som var tänkt att få kontakt med familjemedlemmar som jag förlorat beröringen för år sedan.

Detta är min storfamilj som jag tillbringade min barndom och tonår. Och har vuxit med av och på med dem, men aldrig med någon fiendskap. Men att gå med i WhatsApp har avslöjat ett helt annat ansikte för få kusiner och de förändrade tiderna som de tvingas in som vi alla är. Trenden med inlägg är mycket typisk. Vanliga inlägg är - som god morgon, god kväll, några snällingar eller skämt. Precis som alla andra WhatsApp-grupper (WA), en rolig, om inte gnagande egenskap hos de flesta WA-familjegrupper.

Men en gång i taget kommer någon att lägga ut ett meddelande, som kopieras eller vidarebefordras (naturligtvis, liksom allt annat) och är falskt och / eller en lögn - något som är förklädt i patriotisk retorik och fortfarande mycket lätt att identifiera med avsikterna bakom det. Till exempel handlade ett meddelande om Vietnames president som stolta över att lära av en av Indiens medeltida kung och hans patriotism. Ett annat inlägg var Vladimir Putins tal mot islam som han aldrig höll. Eller så får du framåt som ber dig stödja den nuvarande regimen och bevisa din patriotism på ett eller annat sätt - det gemensamma temat är, om man motsätter sig den rådande uppfattningen, riskerar han sig i bästa fall som dum eller antinational i värsta fall - allt av familjen och i familjen!

Även om det inte tar mer än 30 sekunder att göra en enkel Google-sökning för att veta att det här är meddelandena som menade att sprida är en viss typ av tänkande och ideologi, även om det är en vanlig lögn. Men det är ingen punkt här.

Det är förståeligt att han eller hon måste ha tagit emot det från någon annan och han eller hon vidarebefordrar det utan att ens bry sig om att se hur sant det är. Problemet går mycket djupare. Liksom alla andra WA-familjer, fick denna grupp också sin egen andel av den yngre generationen och dessa meddelanden publiceras utan någon känsla av ansvar gentemot dem. Vad kommer deras reaktion att bli om de får veta att meddelanden som deras äldre sprider var falska? Om vi ​​slutar att ha något ansvarskänsla gentemot nästa generation, precis som vi lämnar en jorden trasig av global uppvärmning. På samma sätt lämnar vi ett djupt uppdelat samhälle om vi idag inte är försiktiga med vad vi delar.

Det är svårt att tro att inga andra WA-grupper i familjen fick liknande problem, men från början av uppfinningen av WA-gruppen har jag sett att denna trend ökar, där en dold agenda sakta kryper in och delas och tolereras. Konspirationsteorier körs i överflöd och till och med retrograderade sexistiska och rasistiska skämt flyger utan någon försiktighet.

Det värsta är att vissa medlemmar börjar berätta för de olikande medlemmarna - den som indikerar att de meddelanden som skickas inte är sanna, att lämna gruppen. Det är verkligen en personlig besvikelse att se dina egna familjemedlemmar be dig att lämna; men oroande, de allvarliga konsekvenserna av deras egna meddelanden spelade ingen roll för de flesta, förutom några undantag som såg den röda flaggan. Förutsättningen är att man bara borde ignorera om meddelandet är fel eller baserat på halvinformation för gruppens lugn och ro.

Tal, predikar eller till och med de flesta logiska punkter på WA gör knappast någon skillnad. Inte ens de mest uppenbara argumenten du gör mot en post- falsk eller äkta punkt, med alla behagar att se det med ett öppet sinne och hjärta. Det förändrar inte en läsares åsikt. Det förbättrar inte en person, det antar inte en nyfikenhet och inte heller stimulerar den intellektuella strävan i en vanlig WA-deltagare i en typisk grupp. Tvärtom, alla bevis tyder på att det leder ut en person som är värst ut om det skjuts lite. Det tvingar henne helt enkelt att hitta ett nytt argument mot det som görs eller ett sätt att skratta ut. När detta blir ondskapsfullt tar man ideologiska ytterligheter ännu längre (vilket verifieras i flera undersökningar - redan 1996 om den sammankopplade världen av MIT-forskarna Marshall Van Alstyne och Erik Brynjolfsson).

Djup (eller till och med långsam) läsning, reflektion eller paus och tänkande förlorar sin betydelse snabbt och blir allt mer och mer bara intresset för få. Kontinuerlig rullning av WhatsApp-meddelanden i allt mer upptagen schema där till och med en försening av klicksvaret orsakar irritation lämnar inte utrymme att pausa och bearbeta informationen. Detta är en global uppvärmning av interpersonella relationer och samhällen; snabb och massiv produktion som drivs av hunger efter tillväxt och inte lämnar ekonomier och industrier att pausa och se sig omkring; och följaktligen vad vi idag har en desperat vädjan av forskare och miljöaktivister att skydda miljön och jorden. WhatsApp Group är samma fenomen, tyvärr i en annan tid, annan dimension.