Om du ser Windows 10 N eller Windows 10 KN-upplagan när du letar efter installationsmedia eller hör det när du diskuterar operativsystemet och inte har någon aning om vad det är, är du inte ensam. Jag upptäckte bara dessa versioner för ett par månader sedan och de har funnits sedan Windows XP!

Båda utgåvorna sitter bredvid standard Windows 10 Home och Professional och verkar separata från det vanliga. Så innehåller de något speciellt? Missar vi inte genom att inte använda dem? Eller kan de ignoreras på ett säkert sätt?

Det finns faktiskt tre specialutgåvor av varje version av Windows. Windows 10 N, K och KN. Den goda nyheten är att de inte är överladdade versioner av operativsystemet och inte innehåller något du saknar. De är faktiskt ganska vardagliga.

Vad är Windows 10 KN edition-2

Windows 10 specialutgåvor

Windows 10 N-utgåvan är en speciell europeisk version av operativsystemet som har tagit bort Windows Media Player, Windows Media Center och Windows DVD Maker.

Windows 10 K-utgåvan är en speciell sydkoreansk version som har länkar till konkurrerande programverktyg som ingår i den som konkurrerar med Windows Media Player, Windows Media Center och Windows DVD Maker.

Windows KN-utgåvan är en kombination av N och K som har tagit bort Windows Media Player, Windows Media Center och Windows DVD Maker och innehåller länkar till andra programvarualternativ.

Varför göra Windows 10 N-utgåvan?

Så varför bry sig om dessa specialutgåvor? Om vi ​​inte gillar en app eller funktion kan vi ta bort eller inaktivera dem rätt?

Svaret är bundet i lagligheten. Europeiska unionen ifrågasatte framgångsrikt Microsofts införlivande av Windows Media Player, Windows Media Center och Windows DVD Maker i Windows och säger att det bröt mot lagförtroende. De sa att att buntning av dessa program i Windows gav Microsoft en orättvis fördel och de borde tas bort. Microsoft hade inget annat val än att följa eller ta bort Windows från hyllorna i hela Europa. I beslutet ingick också Windows Messenger tillbaka när det var en sak men det ingår inte längre i Windows.

Förutom att böta Microsoft 613 miljoner dollar insisterade EU på att Microsoft tillhandahåller en version av Windows utan de produkter installerade, som kallas N-upplagan. Så europeiska köpare hade möjlighet att köpa standardversionen av Windows eller N-upplagan. Så teorin går ändå.

Vad är Windows 10 KN-utgåva-3

Varför göra Windows 10 K-utgåvan?

Windows 10 K-utgåvan är en liknande historia men i Sydkorea. Det är en standardversion men med mediaspelarapparna tas bort. Domen kom 2005 och vid den tiden kom Windows med Windows Messenger också. Återigen var det antitrustlagstiftning som sade att Microsoft fick en orättvis fördel genom att samla sin egen programvara i Windows.

Till skillnad från N har Windows K-versionen Windows Media Player, Windows Media Center och Windows DVD Maker installerat. Eftersom Windows inte längre inkluderar Windows Messenger är denna aspekt inte längre relevant. I stället innehöll OS också länkar till konkurrerande programvarealternativ till vart och ett av dessa program.

Den största skillnaden mellan N och K är att Europa tillät Microsoft att sälja standardutgåvan tillsammans med N, Sydkorea gjorde det inte. Så om du bor i landet är den enda legitima versionen du har tillgång till K- eller KN-utgåvan.

Vad sägs om Windows 10 KN-upplagan då?

Windows 10 KN-utgåvan är en andrautgåva som släpps i Sydkorea med Windows Media Player, Windows Media Center och Windows DVD Maker bort samtidigt som den innehåller länkar till andra program.

Windows 10 KN-utgåvan, tillsammans med K, var de enda två legitima versionerna av operativsystemet som erbjuds till salu i Sydkorea.

Windows 10 Media Feature Pack

För att hindra användare från EU och Sydkorea från att känna sig utelämnade skapade Microsoft Media Feature Pack, en valfri nedladdning som inkluderar Windows Media Player, Windows Media Center och Windows DVD Maker.

Du kan ladda ner Windows 10 Media Feature Pack direkt från Microsoft här.

Och poängen är?

Det verkar som att både EU och Sydkoreas myndigheter gjorde en punkt snarare än att göra något praktiskt. Alla fria marknadsekonomier ger val och de flesta konsumenter kan använda det valet. Bara för att en produkt levereras med andra produkter, betyder det inte att vi bara använder freebie. Vi kommer vanligtvis att använda den produkt vi gillar, oavsett var den kommer ifrån, även om vi måste betala för den.

Det är bra att det finns lagar som rör antitrust, annars skulle våra marknader vara mer dominerade av stora företag än de redan är. Det är också bra att vi också fick möjlighet att använda Windows Media Player, Windows Media Center, Windows Messenger och Windows DVD Maker om vi ville, även om Windows Messenger inte längre finns, de andra fortfarande går starkt.