Översättning av ljudfiler till text kallas transkription och tar det talade ordet och förvandlar det till text. Transkriptionsverktyg kommer som fristående appar eller webbläsartillägg som länkar till din textredigerare för att leverera exakta transkriptioner av ljudfiler. Även om du inte är journalist eller sekreterare kan du behöva ett av dessa verktyg en dag.

Se även vår artikel Hur man översätter ett PDF-dokument

Jag har varit i skrivbranschen tillräckligt länge för att komma ihåg korthet. Det var ett speciellt språk som lärdes ut till journaliststudenter och kontorsarbetare som hjälpte till att anteckna under intervjuer eller möten. När mötet var över var vi tvungna att översätta det korta ordet till läsbart manus för andra att läsa. Efter korthet kom diktafoner som spelade in möten. Vi var tvungna att transkribera vad som spelades in i text för senare studie.

Röstigenkänning kom för att hjälpa transkription men det är inexakt. Program av god kvalitet som Dragon Naturally Speaking gör ett anständigt jobb med transkription men det behöver att du ofta upprepar det innehåll du behöver för att transkribera. Spela upp en inspelning och det tenderar att vakla när ljudet inte är annorlunda. Så skriv in transkriptionsverktyget.

Översätt ljudfiler till text gratis

Transkriptionsverktyg fungerar mycket som röstigenkänning men har förmågan att filtrera bakgrundsljud och hämta olika ljudnivåer. Enligt min personliga erfarenhet gör de jobbet bättre än röstigenkänning och är ofta billigare. För denna sida föredrar jag definitivt ett transkriptionsverktyg framför röstigenkänningsprogramvara. När några av dessa verktyg är gratis är det ingen brainer!

Transkriptionsverktygen jag har använt har varit webbläsare eller webbaserade. De är ofta gratis, enkla att installera och använda och få jobbet gjort fint. För de tillfällen när du behöver översätta ljud till text är det verktygen att använda.

Transkribera

Transcribe är en Chrome-webbläsartillägg som hjälper dig att konvertera ljud till text. Detta är inte ett gratis verktyg utan erbjuder en 7-dagars gratis provperiod så att du kan prova innan du köper. Trots att det är ett webbläsarverktyg fungerar det offline så inget av ditt material laddas upp på internet.

Den installeras i webbläsaren och öppnar ett vanligt fönster för att du ska kunna arbeta. Lägg till din ljudfil till verktyget och kommer att använda den egna ljudspelaren för att spela. När ljudet spelas skriver du i det centrala fönstret. Du kan bromsa uppspelningen, pausa, stoppa, upprepa, påskynda, spola tillbaka och spola framåt med kortkommandon. När du är klar kan du kopiera texten till din vanliga textredigerare för formatering eller publicering.

Taligenkänning SoundWriter

Taligenkänning SoundWriter är ett gratis tillägg för Google Dokument som fungerar lite annorlunda. Detta verktyg använder röstigenkänning och gör att du kan spela en ljudinspelning för transkription eller tala själv. Inspelningen måste vara tydlig och allt bakgrundsbrus kan störa transkriptionen men annat än detta är det här verktyget utmärkt.

Allt du behöver göra är att installera det i Google Dokument, öppna ett nytt Dok, öppna Taligenkänning SoundWriter från Verktyg-menyn, slå post och börja. Verktyget gör ett mycket bra jobb med att plocka upp röster och exakt transkribera dem. För ett gratis verktyg är detta ett riktigt kraftcenter!

oTranscribe

oTranscribe är en webbapp som gör att översätta ljudfiler till text så enkelt som möjligt. Den här appen behöver ingen installation och körs bara från webbplatsen. Det laddar upp ditt material men delar inte eller lagrar det på lång sikt. Det kan transkribera YouTube-videor, vilket är ett snyggt trick, särskilt om du vill ha anteckningar från en föreläsning eller Ted Talk som har laddats upp.

Gå till webbplatsen och välj Start transkribera. Lägg till din ljudfil i nästa fönster eller peka appen på YouTube URL. Skriv in mittlådan och kontrollera uppspelningen med spelarkontrollerna i fönstret eller kortkommandona. När du är klar kan du kopiera din text till din textredigerare eller ladda ner som en nedteckningsfil för import.

Kassett

Cassette är en smartphone-app som tar diktering och översätter ljudfilen till text. Det är inte gratis men du får den första timmen utan kostnad och betalar sedan $ 3 per timme för användning därefter. Om du behöver något för tillfällig användning och behöver flexibiliteten i en mobilapp, kan det vara det. Appen har en ljudinspelare som är mycket enkel.

Kassett överför sedan inspelningen till text som du kan använda som du behöver. Appen utvecklades av Stanford-skolan och UCLA Cognitive Science-avdelningarna och har 90% noggrannhet. Det kan också transkribera på flera språk.

Det är de bästa verktygen jag känner till för att översätta ljudfil till text. Känner du till andra som är värda att prova? Berätta om dem nedan om du gör det!