Att låsa din Mac-skärm (eller “sova” skärmen) kan vara en stor säkerhetsåtgärd när den är parad med ett lösenord för ett användarkonto. Även om det inte förhindrar direkt stöld av din Mac, kan det vara ett snabbt och enkelt sätt att förhindra nyfikna familjemedlemmar eller kollegor från att få tillgång till dina data.

Naturligtvis blir bärbara datorer stulna från kaféer, kontor och hem, och en låst MacBook ger åtminstone ett visst skydd av ditt datum.

Innan du gör något annat, ställ in dina "Kräv lösenord" systeminställningar ...

Konfigurera dina systeminställningar

För att ett MacBook-låsskärmskommando ska vara effektivt måste du först konfigurera Systeminställningar för att kräva lösenord för ditt användarkonto när du låser upp eller vaknar. För att göra detta, följ dessa anvisningar:

  1. Klicka på Systeminställningar. Nästa, klicka på Säkerhet & sekretess. Se till att du är på fliken Allmänt.Kryssa i kryssrutan bredvid Kräv lösenord. Välj sedan tidsintervallet från kräv lösenord. Från rullgardinsmenyn Kräv lösenord. förflyttningen "efter sömn eller skärmsläckare börjar" kräver ett lösenord från dessa val: omedelbart, 5 sekunder, 1 minut, 5 minuter, 15 minuter, 1 timme, 4 timmar eller 8 timmar.

Om du vill ha den högsta säkerhetsnivån, ställ den in på "omedelbart" hela vägen upp till den lägsta säkerhetsnivån, som är 8 timmar. De som reser med sin Macbook eller använder den i ett offentligt utrymme kanske vill ställa in tidsintervallet till omedelbart, medan de som bara använder sin bärbara dator hemma kanske ställer in det längre. Det är förmodligen inte en bra idé att ställa in tidsintervallet för att ange lösenordet igen till 8 eller fyra timmar eftersom bärbara datorer kan falla i fel händer.

Lås skärmgenväg Mac

Om du låser eller sover på skärmen stängs skärmen av men håller Mac-enheten igång i bakgrunden.

Om du utförde stegen ovan för att kräva ett lösenord måste användare ange rätt kontolösenord för att låsa upp skärmen.

Låsa din Mac-skärm snabbt med en kortkommando

Om du har en Mac som kör macOS Mojave, tryck samtidigt på dessa tre tangenter för att låsa skärmen: Kommando + Kontroll + Q-tangenter.

För att låsa din Mac-skärm på en äldre Mac trycker du på dessa tangenter samtidigt för att låsa skärmen: Control + Shift + Power

För äldre Mac-datorer med en inbyggd enhet, tryck samtidigt på följande knappar för att låsa skärmen: Control + Shift + Eject.

I båda fallen ser du Mac-skärmen stängas av omedelbart medan systemet fortsätter att köras i bakgrunden. Du måste logga in igen för att återuppta med din Mac.

Att utföra ett lås- eller display-sömnkommando är användbart i situationer där du bara är borta i några minuter, eftersom det låter dig hoppa omedelbart tillbaka till jobbet. Det är också en bra idé att använda om du vill låsa din Mac men har program som körs i bakgrunden, till exempel en rendering eller en krypteringssekvens.

Din Mac kommer fortfarande att tappa bort sin uppgift; den enda skillnaden är att någon utan lösenordet inte kommer att kunna komma åt det, avbryta processen eller på annat sätt röra sig med din Mac.

Sätta din Mac i sömn med kortkommandon

Det här alternativet sätter din Mac: s CPU i vila snarare än att bara låsa skärmen. MacBook-ägare känner till sömn; det inträffar varje gång de stänger datorns lock eller automatiskt efter en användardefinierad tidsperiod.

På macOS Mojave och andra nyare versioner av macOS, tryck på dessa tre tangenter samtidigt för att få din Mac i vila: Kommando + Alternativ + Ström.

Om du har en äldre Mac med en optisk enhet kan du lägga den i vila genom att trycka på dessa tre knappar samtidigt: Kommando + Alternativ + Mata ut.

Dessa kommandon får din Mac: s CPU att sova omedelbart, stänger av alla funktioner och kräver ett lösenord för att återuppta med din MacBook.

Låsa eller sätta din Mac i vila från Apple-menyn

Om du föredrar att använda Apple-menyn till tangentbordskombinationer, kan du välja antingen viloläge eller låsalternativ från Apple-menyn. Du kan alltid hitta Apple-menyn uppe till vänster på din Mac-skärm och bläddra nedåt för att välja antingen viloläge eller låsskärm.

Apple-menyn

När du ska sätta din Mac i vila

Användare som kör på batteriström kanske föredrar att slå sin Mac i vila för att spara ström. Den praktiska effekten är densamma (förhindrar andra från att komma åt din Mac), men det senare alternativet sparar batterikraft medan användaren är borta.

Å andra sidan, om du lägger ner din sömn på din Mac kommer att stoppa alla bakgrundsuppgifter eftersom den lägger CPU på sömn, så det kanske inte är det perfekta alternativet för användare som vill att deras Mac-datorer ska fortsätta arbeta medan de tar ett kaffe eller stannar för ett badrum ha sönder.

Det tar också längre tid att vakna från ett viloläge än från ett visningslåstatus, även om på moderna Mac-datorer med snabb SSD-lagring har tidsskillnaden mellan de två sömnalternativen minskat avsevärt.

Vi på TechJunkie rekommenderar att Mac-användare experimenterar med båda alternativen för att hitta det som passar dem bäst för olika situationer. Det är också troligt att användare, särskilt de som är "på språng" med MacBooks, kommer att hitta tillfälle att använda båda alternativen oftare än de som mestadels använder sina Mac-datorer hemma. om att deras Macbook går förlorad eller stulen.

Naturligtvis är det inte en bra idé att lämna din Mac på en offentlig plats, men realistiskt kan du få en kaffepåfyllning och lämna din Mac vid bordet. Det är åtminstone viss lugn att veta att dina data kommer att skyddas från opportunistiska tjuvar som kan ta din Mac.

Oavsett att ha ett starkt lösenord för användarkontot och ta en stund för att säkerställa att din Mac är låst även om du bara går bort några sekunder är båda viktiga steg för att skydda dina data.

Om du gillade den här artikeln kanske du också gillar den här TechJunkie-självstudien: Hur du redigerar värdefilen på macOS (Mac OS X).

Har du några tips eller tricks när det gäller att sätta din MacBook i vila eller låsa MacBook-skärmen? Om så är fallet, berätta för oss om det i en kommentar nedan.