Efter att ha tillkännagivits tidigare i år har OpenEmu, en högprofilerad spelkonsolemulator för OS X, äntligen lanserat version 1.0 för allmänheten. Även om det inte är den första konsolemulatorn för OS X, står OpenEmu ut som ett av de enda projekten som är designade från ”grunden” för Mac-plattformen, och utnyttjar unika OS X-funktioner och har ett välkänt OS X-gränssnitt.

OpenEmu kan emulera olika klassiska konsoler tack vare sin “core” plugin-arkitektur. Istället för att bygga in kod för varje konsol drar programvaran fördel av "andra fantastiska open source-projekt", vilket gör det möjligt för användare att selektivt välja vilka konsoler de vill emulera. Alternativen inkluderar för närvarande Sega Master System, Sega Game Gear, Sega Genesis, Sega Mega Drive, Nintendo DS, NES, SNES, Game Boy, Game Boy Advance, Atari Lynx, TurboGrafx – 16, Neo Geo och mer.

Ovanpå kärnemuleringen tillhandahåller OpenEmu en omfattande speldatabas, som automatiskt lägger till boxomslag och metadata till kompatibla spel när de importeras. För spel som inte finns i appens databas kan användare tilldela sina egna omslagsbilder och metadata. Dessa funktioner gör spel lätt att bläddra, starta och spela och hjälper till att differentiera programvaran från andra emulatorer på marknaden.

För första gången sträcker sig filosofin "It just works" nu till öppen källkods-emulering på Mac. Med OpenEmu är det extremt enkelt att lägga till, bläddra, organisera och med en kompatibel gamepad spela de favoritspel (ROM) du redan äger.

För alla dess funktioner inkluderar OpenEmu inte spel, även om ett "startpaket" med homebrew-titlar finns tillgängligt från emulatorns webbplats. Dessa spelfiler, lagrade som ROM, och kommersiella spel bortom homebrew-paketet måste erhållas manuellt av användare. Observera att det finns olika lagar och upphovsrättsfrågor när det gäller kommersiella spel-ROM: er, så användarna måste bedöma tillämpningen av deras lokala lagar när de väljer att ladda ner eller importera dem. För de villiga kommer dock en snabb sökning efter "NES ROM" till exempel sannolikt att ge önskade resultat.

OpenEmu kan laddas ner nu. Det kräver OS X 10.7 eller senare.