Som du kanske vet är Linux i sig inte ett operativsystem som Windows eller Mac. När det gäller det är Linux bara en kärna. De kompletta operativsystemen eller distributionerna kommer från utvecklare som bygger av den kärnan. Med det i åtanke finns det massor av olika Linux-distributioner där ute. Och idag kommer vi att visa dig vad några av de populära finns ute och vad några av de mer specialiserade distributionerna är till för. Se till att följa med nedan!

Ubuntu

ubuntu-logo

Av alla Linux-distributioner är Ubuntu det mest populära, till stor del för att det är det mest användarvänliga alternativet av andra distributioner. Ubuntu kan faktiskt användas för skrivbord och servermiljöer. Det är ett solidt operativsystem för båda situationerna och är vanligtvis ett vanligt val för nykomlingar till Linux eftersom det är det närmaste du kan komma Windows och / eller Mac så långt Linux-distributioner går.

Nya Ubuntu-utsläpp kommer ut var sjätte månad, men dessa byggnader är i allmänhet inte lika stabila som LTS-alternativ. Dessa långsiktiga utgåvor finns tillgängliga vartannat år och är den mest stabila versionen av Ubuntu du kan få. Om du funderar på att hoppa till Ubuntu är det värt att notera att det har en egen App Store / Marketplace där du kan hitta applikationer som kommer att utvidga funktionerna i Ubuntu såväl som bara applikationer som kan ersätta dina traditionella Windows / Mac-appar.

[Ubuntu]

Red Hat Enterprise Linux

röd hatt

Red Hat är en distribution riktad mot kommersiellt bruk, som vanligtvis används i server- och arbetsstationsmiljöer. Red Hat är ett av de mer pålitliga operativsystemen där ute och används av många olika Fortune 500-företag. Det är värt att notera att Red Hat använder varumärkeslagar för att förhindra att programvaran distribueras om. Eftersom det är avsett för kommersiella ändamål kommer det att kosta dig lite pengar. Här hittar du en lista över olika prisalternativ.

[Röd hatt]

centos

centos-7

Om du gillar ljudet från Red Hat, men inte vill betala ut några pengar, kan det bara vara värt att kolla in centOS. Denna distribution tar Red Hats grundkod, tar bort alla varumärken och gör det gratis att ladda ner för alla. När det gäller det är detta egentligen bara en gratisversion av Red Hat, vilket gör detta till ett lämpligt alternativ för kommersiella miljöer som arbetsstationer och servrar också.

[centos]

IPCop

IPCop är mycket annorlunda än Ubuntu och till och med Red Hat Enterprise Linux, eftersom det är en mer specialiserad distribution. Det är i huvudsak ett lätt operativsystem avsett som en router / brandväggsdistribution, som erbjuder en enkel och lättanvänd brandväggslösning. Version 1.4 släpptes långt tillbaka 2004, men stöds fortfarande idag, med den senaste utgåvan som blev tillgänglig i början av 2015. Mycket har ändrats sedan den ursprungliga utgivningen 2004, dock. IPCop 2.1.x släpptes 2009, vilket förde med sig ett helt nytt installationsprogram, ett nytt användargränssnitt och ett gäng nya funktioner / tillägg.

[IPCop]

Alpine Linux

Alpine Linux, liknande IPCop, är en annan router / brandväggsdistribution, men med ett annat mål i åtanke samt en hel mängd olika funktioner. Utvecklarna säger "Alpine Linux är en oberoende, icke-kommersiell Linux-distribution som är generell utformad för kraftanvändare som uppskattar säkerhet, enkelhet och resurseffektivitet." Byggt kring musl libc och busybox får du en fullständig Linux-distribution som tar upp en liten 130 MB hårddiskutrymme (och bara 8 MB i en behållare).

Det är värt att notera att även om det främst var inriktat på inbäddade och serverapplikationer, har deras vision för distributionen blivit mycket bredare de senaste dagarna. En av de snygga sakerna med Alpine Linux är att det inte är väldigt mainstream. Det är i huvudsak en diamant i det grova. Det är verkligen värt att titta på, eftersom det har en egen paketansvarig, den är lätt och säkerheten är helt topp.

[Alpine Linux]

CAINE

caine-menyn

CAINE (Computer Aided Investigative Environment), baserat på Ubuntu 14.04.01, är en distribution för dem som behöver göra digitala kriminaltekniker. CAINE erbjuder den kriminaltekniska utredaren en komplett digital kriminalteknisk miljö. Det syftar till att hjälpa utredaren genom att organisera programverktyg i moduler för enkel åtkomst, ett användarvänligt användargränssnitt och massor av vänliga och lättanvända verktyg.

Det är definitivt en nischfördelning avsedd för en extremt liten grupp människor, men det är också en snygg och underbar idé.

[CAINE]

Stängning

Dessa distributioner berör inte ens ytan på hur många som finns där ute. Oavsett om du letar efter någon nisch eller en distribution med ett bredare fokus, finns det massor av olika alternativ. I själva verket kan du se en ganska uttömmande lista över vad som finns här ute. I den här listan har vi visat dig sex olika alternativ. Tre är ganska populära och välkända, men de andra tre har ganska nischbruk.

Innan du hoppar i en och installerar den, är det alltid bra att undersöka Linux. Till och med den mest användarvänliga Linux-distributionen Ubuntu har några underliga saker som lekmannen inte kommer att kunna träna. Som sagt, forskning rekommenderas definitivt liksom att gå med i ett online-Linux-community / forum där du kan ställa frågor och i allmänhet lära dig hur saker fungerar.