Apple citerade en önskan att ge kunderna enkel tillgång till den senaste tekniken när de meddelade att OS X Mavericks, den senaste versionen av det värdefulla operativsystemet på skrivbordet, skulle vara gratis för alla användare, och det ser ut som om företaget kommer att få sin önskan. Det visar sig att "gratis" är en kraftfull motivator och enligt analysföretaget Chitikia är adoptionen av Mavericks över tre gånger snabbare än förgångaren, OS X Mountain Lion.

OS X Mavericks antagningsfrekvens

Uppgifterna om antagande, baserat på antalet Mac-appar som upptäckts online via Chitikas annonsnätverk, visar att Mavericks stod för 5,5 procent av all OS X-användning i USA och Kanada efter bara 24 timmars tillgänglighet. Det är tredubbla frekvensen av Mountain Lion, som drabbade bara 1,6 procent antagande 24 timmar efter utsläppet i juli 2012. Analytics-företaget GoSquared målar en ännu ljusare bild och rapporterar att över 13 procent av aktiva Mac-apparater kör Mavericks (även om GoSquareds systemspår bara sitt eget nätverk och kan därför överrepresentera Mavericks-trafik).

OS X Mavericks representerar kulminationen på Apples aggressiva prisstrategi. Efter flera år med laddning av 100 $ + för uppgraderingar av operativsystemet bytte Apple växlar 2009 och släppte OS X 10.6 Snow Leopard för $ 30. Företaget fortsatte denna strategi genom att släppa OS X Lion som en digital nedladdning för samma pris 2011, och sänkte sedan priset till bara $ 20 för Mountain Lion förra året. Nu kan alla användare med kompatibla Mac-filer hämta Mavericks gratis, oavsett vilken version av OS X de har installerat.

Mavericks är tillgängligt nu från Mac App Store. Kolla in de relativt generösa systemkraven på Apples supportwebbplats.