Så din dator är infekterad och du är inte säker på vad du ska göra. Program kan kanske svara långsamt, eller vissa program kanske inte svarar alls. Du kanske upplever oväntade kraschar eller om du öppnar systemresurser kan du se högre krav än normalt på din processor, disk eller minne. I värsta fall kan infekterade datorer - till exempel med ransomware - hålla alla dina personliga filer som gisslan tills du betalar lösen, eller åtminstone det är vad de vill att du ska tro! Det finns många olika symtom som din dator kan visa när den är infekterad, och det är bara några av dem.

Den goda nyheten är att det är ganska enkelt att fixa din infekterade dator på egen hand idag. Du kanske tror att du måste ta din dator eller bärbar dator till en datorverkstad för att få skadan ångras, men att fixa den på egen hand med gratis onlineverktyg - eller till och med verktyg som redan är inbyggda - gör det så enkelt som möjligt vara att göra det på egen hand.

Och om du inte är säker på hur du gör det på egen hand, se till att hålla dig med oss ​​- vi kommer att ta dig igenom stegen för att återföra din dator till det normala. Låt oss dyka rätt in.

Ska du ta din dator för att reparera?

Frågan om huruvida du ska ta in din PC för virusborttagning är subjektiv. Vissa PC-reparationsföretag debiterar dig en arm och ett ben för virusborttagning, vilket kostar ungefär priset på en ny bärbar dator eller en lågbordsdator. Andra platser erbjuder specialerbjudanden för virusborttagning som gör att du kan få din dator tillbaka till att fungera normalt på billigt. Handla runt och bestäm om det är värt att ta in, göra själv eller shoppa efter en ny bärbar dator och ta itu med besväret med att flytta alla dina filer. Svaret är annorlunda för alla, men uppenbarligen skulle det mest ekonomiska valet vara att försöka fixa det själv.

Identifiera problemet

Först måste vi identifiera om din dator är infekterad eller inte, eftersom problemen du upplever kan vara ett symptom på ett annat problem med din maskin.

Så på din dator eller bärbar dator, gå till Start-menyn och klicka på inställningsväxelsymbolen. Härifrån väljer du i kategorin Uppdatering & säkerhet, klickar på Windows-säkerhet och sedan Virus- och hotskydd. Klicka sedan på Skannalternativ. Om du kör en tidigare byggnad av Windows 10 kan det kallas Kör en ny avancerad skanning. Klicka till slut på Anpassad skanning> Skanna nu och välj sedan den enhet som du vill att Windows Defender ska köra en manuell skanning på - i allmänhet är detta vanligtvis din primära C: \ -enhet. Du kan också välja en specifik grupp av mappar som du vill att Windows Defender ska leta efter i stället, väsentligen var du misstänker att problemet är.

Windows Defender är inte alltid det bästa

Du har utan tvekan hört talas om farorna i Windows Defender tidigare. Det är inte det bästa antivirusskyddet där ute, och som sådan är det inte alltid möjligt att känna igen om det finns ett virus på din dator eller inte. Inte bara det, men Windows Defender har varit känt för att orsaka kompatibilitetsproblem med andra program på din dator, t.ex. ett videospel eller ett annat program. Så om Windows Defender inte plockar upp något från realtidssökning, än mindre den manuella skanningen som vi just initierat, kanske du vill överväga att prova ett annat stycke gratis antivirusprogramvara, en designad och byggd av en verklig säkerhet företag.

Så ge Malware Bytes en gratis nedladdning. Följ stegen för att ladda ner den gratis och starta sedan .exe i mappen Nedladdningar. Detta tar dig igenom installationsprocessen. Följ stegen som installationsguiden tar dig tills programmet laddas ner.

Innan vi startar en skanning måste vi inaktivera Windows Defender, eftersom det har varit känt för att orsaka konflikter med antivirusprogram från tredje part. Ibland inaktiverar Windows Defender sig automatiskt under installationen av ett annat antivirusprogram från tredje part, och ibland kommer det inte. Som sagt, vi kan tillfälligt inaktivera Windows Defender om det inte går att skanna med det nya Malware Bytes-programmet. Så här avaktiverar du det tillfälligt:

  1. Sök i sökfältet efter Windows Defender Security Center och öppna appen. Klicka på virus- och hotskydd på vänster navigationsmeny. Välj inställningar för virus- och hotskydd. Vrid realtidsskyddet till läget Av.

Öppna nu Malware Bytes och klicka på Scan-alternativet i menyraden. Välj sedan Threat Scan och tryck på den stora blå Start Scan-knappen. Malware Bytes går automatiskt igenom dina systemfiler och letar efter större och mindre hot mot din dator. När skanningen är klar kommer Malware Bytes att fråga dig vad du ska göra med dessa hot. Markera rutorna bredvid listan över hot och välj sedan Ta bort vald.

Malware Bytes, som Windows Defender, kan välja att ta bort ett hot direkt, men oftast är de i karantän.

Vill karantän eller raderas?

När en genomsökning slutförs kommer ett antivirusprogram vanligtvis att ta bort virus eller infektioner från datorn och placera dem i karantänbanken istället för att rensa dem direkt. Du kanske tror att detta skapar ett extra steg för dig för att radera dem, men karantänen är faktiskt extremt fördelaktig.

Om du någonsin har kört en skanning på din dator tidigare har du antagligen insett att antivirusprogram är långt ifrån perfekta. Ibland kommer antivirusprogram - till och med Windows Defender och Malware Bytes - att upptäcka ett program som du installerade som ett hot. Detta kan vara något lika dumt som den omedelbara arbetsplatsens kommunikationsapp Slack eller en bildredigeringsapp som Gimp. Genom att hålla påstådda "hot" i karantänen har användaren möjlighet att bli av med hotet en gång för alla genom att ta bort det, eller omedelbart kan återställa det till datorn om användaren tittar på hotet och ser att det faktiskt inte är ett hot alls!

Så om alla hot flyttas till karantänbanken, betyder det att din dator fortfarande är infekterad? Svaret är nej! När något har karantänats har hotet flyttats till karantänbanken där det är krypterat och låst så att inga andra program kan komma åt det. I karantänbanken är hot ofarliga och kan inte ens nås av användare på datorn. Det är helt säkert att hålla dem i karantän så länge du vill; bara veta att du alltid kan komma åt karantänbanken för att se till att inga av dina program har identifierats som ett hot mot olyckor. Det är värt att nämna att du kanske vill ta bort filer i karantän då och då, eftersom de fortfarande finns på systemet, vilket innebär att de tar ut hårddiskutrymme. Om din hårddisk börjar bli full - eller länge innan det - ta bort dem för att frigöra utrymme.

När du har identifierat att programmen eller filerna i karanten inte är eller utgör ett hot kan du välja att antingen återställa dem eller ta bort dem för alltid.

Vad händer om antivirus inte städar upp min dator?

Om du körde en skanning med Windows Defender och laddade ner något som Malware Bytes, och problemet fortfarande inte är löst, kan det vara ett problem med hårdvaran eller något som inget program kunde fånga i filsystemet. För att se till att det inte bara är ett irriterande virus kan vi återställa din dator, som raderar alla dina filer och program, vilket ger dig en ny start. Se till att säkerhetskopiera allt värdefullt och viktigt innan du fortsätter med det.

Så här återställer du Windows 10:

  1. Öppna Start-menyn och klicka på Inställningar. Klicka på kategorin Uppdatering och säkerhet och navigera till Återställning i navigationsmenyn. Klicka på Komma igång under Återställ den här datorn, välj Ta bort allt. Återigen, se till att allt viktigt säkerhetskopieras innan du fortsätter. Nästa, välj Ta bort filer och rengör enheten.Windows varnar dig om att du inte kommer att kunna återgå till en tidigare byggnad av operativsystemet genom att fortsätta. Om du har det bra, tryck på Nästa. Slutligen, på nästa skärm, klicka på Återställ och sedan Fortsätt när prompten visas.

Och det är allt som finns åt det! Denna process kan eventuellt ta upp till några timmar innan Windows ordentligt och säkert rensar upp din enhet. När du kommer tillbaka ställer du in Windows 10 som nytt och använder förhoppningsvis en ny och problemfri maskin.

Om du fortfarande har problem med din maskin efter att du har återställt Windows 10 kan du ha problem med hårdvaran. Det, eller så kanske du inte har tillräckligt med RAM för att hantera det du gör med din dator - konsultera en PC-reparationstekniker för att ta reda på vad som händer, och bestäm sedan om det är värt att reparera din dator eller mer ekonomiskt att köpa en ny ett. Eller slå upp några guider online för att försöka diagnostisera problemet själv.

Stängning

Som ni ser är det extremt enkelt att städa upp en infekterad dator. Sällan är det någonsin mer än att bara använda ditt antivirusprogram, välja en skanning och sedan karantänera och ta bort problemet. Ibland är det ännu enklare än så, eftersom många program som Malware Bytes nu erbjuder realtidsskydd, vilket gör att de kan identifiera hot när de inträffar och karantänera dem omedelbart utan någon användarinteraktion. Du måste fortfarande gå in i karantänlistan och se till att det var ett verkligt hot, men med något som Malware Bytes på din dator kommer du nästan aldrig att behöva köra manuella genomsökningar för virusskydd någonsin igen.