När hårdvarugångare Nvidia introducerade sin egenutvecklade G-SYNC-teknik för allmänheten 2013, gjorde den den djärva påståendet att detta skulle ge en revolutionerande lösning på de äldre problemen med skärmrivning och stamning. När G-SYNC-aktiverade bildskärmar träffade marknaden året efter visade det sig att Nvidia hade rätt. G-SYNC uppfyller sitt höga löfte och erbjuder en innovativ lösning på en fråga som har plågat spelare i princip sedan vi fortsatte från textbaserad grafik.

Därför, om du vill ha det kortaste möjliga svaret på frågan som är namnet på denna artikel, skulle det vara ja. G-SYNC är värt det. Men om du bär med oss ​​lite längre, förklarar vi den underliggande frågan som tas upp med denna teknik och ger mer information om varför vi anser att det är en värdig investering.

Problemet

G-SYNC designades som nästa evolutionära steg i den befintliga VSync-tekniken och de båda tar upp samma problem - det faktum att bildskärmar har en fast uppdateringsfrekvens medan utmatningshastigheten för GPU: er (grafikbearbetningsenheter) är variabel. Roten till detta problem kan spåras så långt tillbaka som de första kommersiella TV-apparaterna.

Nämligen byggdes tidiga TV-apparater med en uppdateringsfrekvens som utformades för att matcha elnätet, därför blev 60 Hz normen. När det var dags att utveckla de första dedikerade PC-skärmarna för den öppna marknaden, var denna CRT-teknik (cathode ray tube) redan väl etablerad så att den anpassades för detta nya syfte. Det är därför 60 Hz-skärmar är standarden även i dag, trots att vi har gått vidare från CRT till platta paneler. Det finns monitorer med högre uppdateringsfrekvenser där ute och går upp till så högt som 240 Hz, men den underliggande principen är densamma.

Låt oss anta att du har en standard 60 Hz datorskärm. Detta innebär att den kommer att uppdatera bilden du ser 60 gånger varje sekund. Men din GPU kanske inte alltid matar ut 60 bilder per sekund - det beror på komplexiteten i scenen den behöver göra. Om dessa två processer inte är i linje, uppstår grafiska problem.

Om ditt grafikkort skickar en ny bild mitt i skärmens uppdateringscykel, får du skärmrivning. Grafiken du ser på monitorn kommer i princip att innehålla två bilder, en del av den aktuella ramen och en del av den föregående, med en påfallande märkbar "rivlinje" mellan dem. Du kommer att se samma objekt i något olika positioner på skärmen, nästan som att någon slet upp din bild och inte satte tillbaka den helt rätt. Det är omöjligt att ignorera och kan omedelbart bryta din nedsänkning.

VSync

Under många år var den enda lösningen på detta problem att slå på VSync. VSync är en mjukvarulösning som synkroniserar dessa två processer (därav namnet) genom att tvinga GPU att fortsätta skicka skärmuppdateringar tills din bildskärm börjar en ny uppdateringscykel. Detta tar bort skärmrivning, men det kommer till ett pris.

Det första av de två problemen som VSync kan orsaka är stamning. När prestandan för din GPU sjunker under skärmens uppdateringsfrekvens, kompenserar VSync för detta genom att rita samma ram två gånger. Betraktaren uppfattar detta som en stammare och bilden på skärmen verkar mycket hackig. Detta är inte bara ett annat sätt att minska din spelglädje, det är också extremt beskattande på ögonen.

Det andra problemet är ingångsfördröjning, en märkbar fördröjning mellan det ögonblick du utfärdar ett kommando via en knapptryckning och respektive åtgärd som sker på skärmen. Många spelare, i synnerhet de som tävlar i turneringar, tycker att denna inmatningsfördröjning är oacceptabel och väljer att stänga av VSync och lida genom skärmens rivning bara för att undvika det.

G-SYNC

Det är här Nvidias G-SYNC spelar in. Det är en hårdvarulösning, en modul inbyggd i skärmar, som löser båda problemen VSync kan orsaka. Du kan redan gissa att den synkroniserar bildskärmens uppdateringsfrekvens och GPU: s utdata, men gör det på motsatt sätt jämfört med VSync. Istället för att få GPU att vänta på monitorn, tvingar G-SYNC skärmen att anpassa sig till grafikkortet.

Följaktligen spelar det ingen roll om din GPU kämpar lite med en särskilt krävande scen eller om du har en monströs spelrigg som pumpar ut ramar som det inte finns någon imorgon, ditt grafikkort och din bildskärm kommer alltid att vara i linje. Detta gör att skärmavrivning är en saga historia, men utan att införa stam eller fördröjning.

Vad detta betyder för dig

Först och främst gör G-Sync en mycket trevligare spelupplevelse. Silkeslen slät grafik gör att du kan bli helt nedsänkt i spelvärlden och förlora dig själv i de fantastiska visuella glasögon som moderna videospelmotorer kan producera. Utan att riva och stamna finns det inga oönskade distraktioner. Dessutom betyder det att din bild är stam-fri också att det blir mindre ögonfläckar.

För det andra kan den minskade förseningen faktiskt ge dig en konkurrensfördel. Även om du bara spelar online hemifrån, snarare än att tävla i officiella turneringar, kan den försenade sekundersfördröjningen göra en värld av skillnad i snabba spel.

Slutligen, genom att använda G-SYNC-teknik, skyddar du din dator framöver. En bildskärm är inte något du köper varje år och genom att välja att gå med G-SYNC nu garanterar du att du inte behöver oroa dig för din skärm under många år framöver.

Till slut hoppas vi att vi har lyckats hjälpa dig att rensa upp några tvivel om G-SYNC och vad det faktiskt gör. Om du åtminstone är halvvägs allvar med att spela videospel, anser vi att det är väl värt investeringen att få en skärm som stöder denna teknik. Det är framtidens väg och när du upplever det från första hand kommer det att bli riktigt svårt, vi skulle till och med våga säga omöjligt, att gå tillbaka till det som saker var innan.