Det finns en ständig kompromiss mellan att utnyttja webbteknologier och överlämna dina personuppgifter. Varje webbapplikation eller -funktion använder och samlar ofta in, personuppgifter och använder den för sin egen vinst. Google Maps är en sådan webbapplikation. Otroligt användbar men spårar också var du än går. Så här visar du och tar bort din Google Maps-platshistorik.

De flesta av oss vet att våra enheter spårar varje steg och registrerar dessa data. Många är nöjda med det för att kunna använda webbapplikationer. Vissa människor är det inte. Det är en avvägning. Stänger du av all platsinformation och tappar vissa funktioner eller behåller den på och tappar viss integritet? Jag kan inte svara för dig men jag kan visa hur Google Maps spårar och lagrar dina rörelser.

Även om det kan låta lumskt är platshistorik en nödvändig del av Google Maps och kan vara användbar. Det kan användas för att spåra en förlorad telefon. Att hitta en förlorad person eller gå igenom dina steg när du utforskar någonstans ny. Säg att du besöker en ny stad och hittar en cool begagnad bokhandel men inte har tid att sluta. Du kan öppna Google Maps, få din plats och gå vidare. När du kommer tillbaka till ditt hotell kan du titta på din platshistoria och ha en god uppfattning om var butiken är. Även om det är ett förenklat exempel, visar det att dataspårning inte är allt ont.

Så här visar du Google Maps-platshistorik

Medan många av oss fortfarande hänvisar till den här informationen som platshistorik ändrade Google dem till din tidslinje för ett par år sedan. Samtidigt gjorde Google det enklare att komma åt, se och kontrollera denna information.

  1. Navigera till Google Maps i din webbläsare. Välj de tre raderna uppe till vänster för att komma till menyn. Välj din tidslinje.

Du bör föras till en annan sida som visar röda prickar där Google Maps vet att du har varit. Den visar en tidslinje till vänster som berättar var och när du har rest och var du har kommit till Google Maps. Om du har aktiverat platshistorik kan listan vara lång. Om du inte har det aktiverat kan det inte finnas något där.

Om du använder mobilappen är processen lik.

  1. Öppna appen Google Maps på din enhet. Välj menyraikonen för tre linjer uppe till vänster. Välj din tidslinje.

Vyn är något annorlunda på mobilen. I stället för en stor karta med en lista över platser du har varit ger den en mindre karta med dina senaste platser. Annars ser webbläsaren och appen ut och fungerar lika.

Hur du tar bort din Google Maps-platshistorik

Om du vill ta bort din Google Maps-platshistorik kan du göra det.

Med hjälp av en webbläsare:

  1. Navigera till Google Maps Location History.Välj papperskorgen ikonen bredvid ett resultat i den vänstra historikfönstret.

Du kan välja platshistorik efter datum och trycka på papperskorgen ikonen till höger om datumet. Du kan välja efter plats, välja menyn med tre punkter och välja Ta bort. Eller så kan du ta bort all din Google Maps-platshistorik genom att välja Inställningar och ta bort all platshistorik.

Använda appen:

  1. Öppna appen Google Maps på din enhet och gå till din tidslinje. Välj en post och sedan spårikonen längst upp till höger på kartan. Skölj och upprepa för alla poster du vill ta bort.

Detta kommer att ha samma effekt som att ta bort enskilda poster från din tidslinje.

Sluta Google Maps spåra din plats

Du kan stänga av platsspårning i Google Maps om du vill. Själva kartappen kommer fortfarande att fungera men det betyder att du inte har några av de historiska spårningsfunktioner som jag nämnde tidigare. Om du föredrar att Google inte behåller information om var du har varit, gör detta.

Med hjälp av en webbläsare:

  1. Logga in på ditt Google-konto och navigera till Aktivitetskontroller. Bläddra till platshistorik och slå det av.

Du kan välja Hantera aktivitet härifrån för att radera din platshistorik om du vill.

Använda appen:

  1. Öppna Google-appen och välj Google-inställningar. Detta är ett Google-specifikt alternativ, inte dina allmänna telefoninställningar. Välj plats och Googles platshistorik. Skydda platsen till av.

Om du använder flera enheter måste du ändra den här inställningen för var och en eftersom den inte är bred. Så om du till exempel använder en telefon och en 4G-surfplatta måste du upprepa den här processen på båda enheterna.

Platshistorik för Google Maps kan vara användbar om du reser mycket eller alltid är ute. Det kan också vara en sekretesssårbarhet beroende på vad du har upp till. Åtminstone nu kan du styra vilken information som finns på din enhet. Jag hoppas att det hjälper!