Windows har en historia av programvarufel och fel som har följt operativsystemet i flera år. Windows XP var mycket populärt bland både konsumenter och företag, men operativsystemet var känt för säkerhetshål och buggar. Windows Vista var en viktig visuell återuppfinning för Microsoft, men operativsystemet kritiserades av både teknologjournalister och konsumenter för sina sekretessproblem, säkerhetshål och problem med förarsupport. När Windows 7 släpptes 2009 såldes det till stor del som fixeringsproblem skapat av Vista, och även om Windows 7 till stor del berömdes av kritiker, upplever den också sin rättvisa andel kritik, särskilt när den åldras.

Se även vår artikel Hur du påskyndar din Mac

Liksom Windows 7 med Vista finns Windows 10 för att förbättra misstag och kritik på Windows 8, komplett med små, tvååriga uppdateringar och obligatoriska säkerhetsuppdateringar för att hålla datorer säkra vid daglig användning. Det är inte en sträcka att säga att Windows 10 är det bästa operativsystemet som Microsoft någonsin har levererat, men det betyder inte att det inte finns utrymme för förbättringar. Liksom alla andra operativsystem kan Windows 10 sakta ner med tiden, särskilt när du använder din dator varje dag.

Den här artikeln tar dig igenom en mängd olika förbättringar och justeringar för Windows 10, som kan hjälpa dig att påskynda ditt system och få din dator uppåt. (Om du inte är säker på vilken version av Windows du har, så hjälper vi dig att ta reda på det här.) Låt oss ta en titt i den ultimata guiden för att påskynda Windows 10.

Felfunktioner

Det är ingen hemlighet att din dator blir långsammare med tiden. Oavsett om du är en Windows- eller MacOS-användare kommer du att märka att din bärbara dator eller skrivbord avtar under de första månaderna när du äger din enhet. När du installerar programvara, laddar ner filer, lagrar media och foton på din enhet och surfar på webben använder din enhet ständigt mer resurser för att göra de saker du behöver för att göra. Allt från att hålla för många flikar öppna i Chrome eller Microsoft Edge till att installera onödig programvara på din enhet kan bidra till att bromsa det. Även om det här är några ganska vanliga hicka i ditt dagliga bruk, har vi också sett många fel som orsakar huvudvärk för Windows 10-användare. Om din dator kör allt långsammare kan det vara värt att titta på några av dessa lösningar för att se om din enhet är i god form innan du går över på de mer finjusterade tweaks.

Hårddiskproblem

Om du har stora hastighetsproblem med din dator är en av de saker du först vill kontrollera hårddiskens hälsa. Hårddisken (eller HDD) är lagringsplatsen för allt på din dator, från dina filer, foton och dokument till själva operativsystemet. Traditionellt är hårddiskar hårddiskbaserade hårdvara som använder magnetisk lagring för att behålla digital information för din dator att få åtkomst, även om SSD: er (hårddiskenheter), som saknar mekaniska delar och använder flashbaserad lagring som liknar din smartphone, är blir mer och mer populärt på grund av sänkta priser och ökad hastighet jämfört med traditionella hårddiskar.

Din hårddisk är en av de viktigaste komponenterna i din dator - utan en hälsosam och välfungerande hårddisk kan din dator långsam till en genomsökning. Det är viktigt att hantera din hårddisk på samma sätt som du rengör ditt hus eller lägenhet. Att avsätta några timmar för att gå igenom gamla filer, mappar och programvara, ta bort, avinstallera och arkivera där det behövs, kan göra att en dator känner sig ny. Det enklaste sättet att börja göra är att öppna din File Explorer i Windows 10, gå mapp för mapp för att ta bort och arkivera programvara. Vi rekommenderar att du börjar med dina systemfiler som dokument, bilder, videor och nedladdningar för att ta bort och ta bort all information som har byggts upp över tid. Detta kan inte bara frigöra gigabyte utrymme på hårddisken, det kan också öka din hastighet.

En annan utmärkt idé är att arkivera filer och mappar som inte behövs dagligen till en extern USB-baserad hårddisk. Terabyte-hårddiskar finns på Amazon för mindre än $ 60, vilket gör dem till en bra investering för användare som vill påskynda sin dator utan att köpa en ny enhet.

Du kan också använda en diskmonitor för ett enkelt sätt att kontrollera hälsan hos standarddiskenheter. Vår rekommenderade diskmonitor är WinDirStat, ett verktyg för att analysera lagringsutrymmet på hårddisken och fatta smarta beslut om hårddiskens tillstånd. Den kostnadsfria programvaran ger ett visuellt sätt att se vad som finns på din enhet, med varje fil och mapp sorterade i färggraderade rutor.

När du installerar WinDirStat blir du frågad vilken enhet du vill visa i appen (om du har flera enheter, det vill säga). Du kan visa alla enheter på en gång eller bara välja vissa enheter att visa. Varje filtyp har sin egen motsvarande färg som du kan använda för att matcha upp till blocken på din skärm. Nyckeln för kartan visas i det övre högra hörnet av din skärm, vilket gör det enkelt att säga vad som är vad i ditt filsystem.

Om du rullar över varje block visas filnamnet längst ner i applikationen, medan du väljer ett block kan du få åtkomst till filen i din filwebbläsare. Du kan radera filen eller mappen direkt från WinDirStat, antingen till papperskorgen eller permanent. När du rensar upp din enhet bör du kunna återfå lite hastighet från äldre enheter, men kom ihåg att enheter inte kan gå snabbare än deras vanliga inställda hastighet. Till exempel kommer en äldre 5400 RPM-enhet inte att matcha hastigheterna på en 7200 RPM-enhet och kommer aldrig nära att tävla med en SSD.

Om du letar efter något för att övervaka hälsan på din hårddisk och se till att du vet när din dator är på väg ut kan du kolla PassMark DiskCheckout, ett verktyg som är gratis för konsumenter och kostar 19,99 dollar för företagslicenser. Applikationen i sig är ganska grundläggande, men att använda den kan vara skillnaden mellan att spara dina filer, foton och musiksamling och att förlora allt eftersom du inte kunde känna igen en döende hårddisk. Starta bara applikationen, välj din enhet från huvudmenyn och kolla in grundläggande information om din enhet. PassMark använder samma SMART-system som låter hårddiskar känna igen när de misslyckas, så du får en varning om statusen för din enhet förväntas oväntat. Med hjälp av DiskCheckout kan du se din enhets aktuella läs- och skrivhastigheter, din genomsnittliga disktatens och SMART-informationen från själva enheten. Slutligen kan du använda konfigurationsinställningarna i appen ställa in både skrivbordsmeddelanden och e-postmeddelanden för din hårddisks hälsa.

malware

Även om de flesta tycker om alla datavirus som exakt samma sak, men termen är faktiskt en fångst för att beskriva farlig programvara som infekterar din dator. Det finns flera olika varussorter av virus, var och en med sina egna individuella sätt att attackera ditt system, men den vanligaste sorten är överlägset skadlig programvara. När du tänker på ett traditionellt datavirus tänker du förmodligen på skadlig programvara eller skadlig programvara, ett program som är utformat för att skada eller inaktivera datorer och andra datorsystem. Malware i sig är lite av ett paraplybegrepp, men allt du behöver veta är detta: ditt system kan infekteras med skadlig programvara utan mycket åtgärder som krävs från din sida, vanligtvis sprids genom en farlig körbar fil. Även om körbara filer (markerade med filändelsen .exe) är en nödvändighet i Windows-världen (används för att installera nästan alla program och program på din maskin), kan en farlig .exe-fil stava problem för din dator.

Även om den grundläggande typen av skadlig programvara helt enkelt inaktiverar eller förstör allmänna processer på din dator, finns det många specifika "smaker" av skadlig programvara som skadar din dator på olika sätt, inklusive:

  • Trojanhästar: Liksom trähäst som hjälpte till att Troy föll, är trojaner programvara som är förklädd för att vilseleda dig om deras verkliga avsikter, i stället övertyga användaren om att det är en riktig programvara. När den har infekterats din dator kan trojaner göra alla slags dåliga saker, inklusive inaktivera ditt antivirus, stjäla din bankinformation skicka dina lösenord till hackare, smitta användare på delade IP-adresser och mer. De är en av de farligaste typerna av virus - men lyckligtvis kan de undvikas enkelt genom att verifiera dina .exe-filer innan du öppnar dem, liksom att undvika .exe-filbilagor i misstänkta e-postmeddelanden. Ransomware: En annan populär variation av skadlig programvara, ransomware blir mer och mer populärt i dag, med flera högprofilerade attacker på äldre operativsystem som äger rum under hela 2017. Till skillnad från annan skadlig programvara, som finns för att sprida och skapa störningar och problem, gör ransomware exakt vad namnet antyder: det ber om en lösen för att låsa upp din dator. I modern ransomware begärs denna lösning vanligtvis i form av Bitcoin, en digital cryptocurrency som för närvarande liknar en bitcoin till över 4 000 dollar. Spionprogram: Den här skadliga programvaran finns främst för att spionera på den infekterade användaren, samla in personlig och privat information inklusive din surfhistorik, lösenord, bankinformation och mer. Spyware innehåller ofta en keylogger, en mjukvara som direkt spårar vad som skrivs på din dator och skickar det till en annan extern källa. Adware: Adware är inte nödvändigtvis skadlig programvara; det finns många vänliga och säkra bitar av adware, inklusive applikationer som Skype eller någon annan programvarusvit som visar inbäddade reklam som ett sätt för programvaruägaren att tjäna pengar. Adware blir skadlig när den har installerats utan datorägarens samtycke, vilket skapar en situation där datorägaren får annonser och används för att tjäna pengar för ett företag utan att ge uttryckligt tillstånd. Adware kan ofta förändras till andra former av skadlig programvara, inklusive ransomware och spyware.Worms: Till skillnad från andra skadliga program, finns maskar främst för att spridas till andra datorer och datorsystem, ofta via ett delat nätverk av enheter. Maskar orsakar vanligtvis en del skador på datorn som den infekterar, bland annat genom att konsumera bandbredd från användarnas nätverk. Dessa kan vanligtvis besegras med ett starkt lösenord och säkerhetssystem. Bärbara datorer: Som namnet antyder, finns bestick i första hand för att få användaren att bli livrädd eller chockad till manipulering, vilket ofta driver användaren att köpa oönskad och dyr programvara. Detta kommer ofta genom att berätta för användaren via popup-meddelanden att de har infekterats med programvara, eller att FBI har spårat deras internetanvändning och ansett användaren vara farlig. Programvaran som köpts av användaren genom scareware-taktik infekterar ofta användarens dator med en annan typ av skadlig kod.

Även om detta kan göra din dator och webben låter farlig, är det också viktigt att komma ihåg att operativsystem är säkrare än någonsin. Även om många av dessa typer av skadlig programvara fortfarande finns på webben idag, är Windows 10 mycket säkrare än någon version av Windows innan det, med populariteten för de flesta av dessa virus som har dött sedan de dagar Windows XP regerade högsta. Till och med årets största skadliga attack, WannaCry ransomware som bad användare och företag som sjukhus att betala för att låsa upp sin dator, attackerade mestadels datorer som kör Windows 7, med Windows 10-datorer som står för 0,03 av de angripna systemen.

Ändå måste du försvara dig mot angripare genom att köra en antimalware och antivirusprogramsvit på din dator. Det största problemet med dessa programvaror är emellertid deras ökendighet för att vara buggy, inkonsekvent och dyr. Många datorer som köpts från platser som Amazon eller Best Buy levereras med testversioner av programvara som Norton och McAfee antivirus, som ofta löper ut efter en viss tid på din dator. Du behöver inte betala för den här programvaran för att skydda din stationära eller bärbara dator från farlig programvara - det finns gott om gratis programvara på marknaden som finns för att skydda din från skadlig programvara som beskrivs ovan. Här är några av våra bästa val:

  • Windows Defender (eller Windows Defender Antivirus i Windows 10 Creators Update): Sedan Windows 8 har den här programvarusviten inkluderats i Windows som standard, vilket håller alla Windows-användare relativt säkra från farliga program. Det är ett kompetent antivirusprogram, men det är inte lika starkt som det vi har sett från företag utanför. Avancerade användare kan förmodligen hålla sig till detta som sitt grundläggande försvar mot extern programvara, men de flesta användare kommer att vilja uppgradera till en tredjepartssvit. Gratis Antivirus 2017: Detta är vårt bästa val för antivirusprogramvara, eftersom dess status som en gratis säkerhetssvit medan den fortfarande förblir snabb och snabb lämnar den som en av de få obetalda antivirusprogram som fortfarande är värda att ladda ner. Det finns betalda versioner av Avast du kan uppgradera till, men du behöver inte dem - ladda ner Avast! Gratis, konfigurera det, välja bort verktygsfältet för Chrome och låt det köras i bakgrunden på din dator. Om du har provat Avast! och du gillar det inte, Avira och AVG erbjuder båda utmärkta antivirussviter gratis. MalwareBytes: Medan Avast! täcker de flesta virus och andra farliga komponenter genom att använda din dator, det är fortfarande värt att undersöka ett särskilt program för skadlig programvara och ingenting är bättre än MalwareBytes Free, som hjälper dig att upptäcka och ta bort skadlig programvara på din dator.

Vi rekommenderar att du använder både ett antivirusprogram och ett anti-malware-program på din dator, eftersom båda verktygen hjälper till att kompensera den andras brister. Var dock försiktig så att du inte installerar för många säkerhetsprogramvara; de plockar ofta upp varandras handling som skadlig aktivitet, vilket kan göra att din dator går långsamt till att krypa. Se till att dina program är kompatibla med varandra innan du installerar dem på samma dator samtidigt.

De flesta av dessa program, inklusive de som vi rekommenderade ovan, fungerar i din dators bakgrund utan några större anvisningar eller åtgärder från din sida, vanligtvis varnar du dig om ett meddelande när en skanning har slutförts på din dator, tillsammans med en rapport om alla hittade hot. Om din programvara hittar någonting, blir du ombedd att ta bort den med antingen ditt antivirusprogram eller antivirusprogramets inbyggda borttagningsverktyg, vilket gör det enkelt att få dålig eller oönskad programvara från din dator och få tillbaka den till en gång Mer.

Felaktig RAM

Även om din hårddisk kan vara ansvarig för att bromsa program från att öppnas på din dator, kan problem med ditt RAM (eller slumpmässigt åtkomstminne) orsaka problem med att lagra senaste och tillfälliga data, vilket också kan orsaka problem med hastigheten. Om din dator verkar växa långsammare när dagen går, kan detta vara orsaken till en felaktig RAM-pinne, vilket också kan göra att din dator kraschar, startar om eller har felmeddelanden med blå skärm. Lyckligtvis kan Windows 10 Memory Diagnostic-verktyget användas för att kontrollera statusen för ditt RAM. För att använda den, tryck på Win + R för att öppna Kör, skriv (eller kopiera och klistra in) “mdsched.exe” och tryck på enter. Datorns minnesdiagnosverktyg laddas, och du kan antingen använda programmet omedelbart (få din dator att starta om) eller nästa gång du startar datorn.

win-minne-diagnostiska

Om diagnostiken visar problem med ditt RAM vid omstart är det lite svårare att fastställa en lösning för alla maskiner. För stationära datorer är problemet inte helt olösligt. Det är inte svårt att öppna ett skrivbord (vanligtvis skruvar du bort en sidopanel för att avslöja maskinens moderkort, där RAM-kortplatserna finns), och det finns många guider online som visar hur du byter RAM i din maskin. Ersättnings-RAM är inte för dyrt att köpa, och att sätta in RAM-minnet i din dator är lika enkelt som att trycka på RAM-sticken på plats, liknande att sätta in en videospelkassett i en SNES (dock med lite mer tryck som krävs för att trigga moderkortets låsmekanism). RAM säljs vanligtvis i paket med två pinnar, så att byte eller uppgradering av RAM måste göras på samma gång.

Men om du är en dator är en bärbar dator blir saker lite svårare. Medan vissa moderna bärbara datorer - speciellt spelmaskiner och andra bärbara datorer som inte är bekymrade över att vara tunna och lätta - kan ge användare tillgång till maskinens RAM-minne, vill du se till att din bärbara dator har ett utbytbart eller expanderbart RAM-minne innan du släpper upp botten bärbar dator. I många fall vill du se till att garantin inte upphävs genom att öppna din bärbara dator. Om du råkar vara ägare till en maskin i Ultrabook-stil kommer du sannolikt att RAM-minnet har lödts till moderkortet inuti enheten. I så fall måste du kontakta din enhetens tillverkare för att ordna service för din bärbara dator.

Överhettning

Det kan verka grundläggande, men datorer brukar köra vid mycket varma temperaturer. Datorns CPU körs vanligtvis på cirka 45 till 50 grader celsius (113 till 122 grader fahrenheit) och når ibland högsta temperaturer på 60 grader celsius. Om din dator har en dedikerad GPU kommer du sannolikt att se ännu varmare temperaturer, vanligtvis från 60 till 85 grader under belastning och når maximalt upp till 95 grader innan datorn stängs av för att undvika skador. Det är därför kylning är så viktig på avancerade maskiner. På stationära datorer rekommenderas vanligtvis dedikerade CPU-kylare från företag som Cooler Master, och vissa elanvändare har bytt till vätskekylning för att hantera sina egna självbyggda system. På bärbara datorer ser du ofta klagomål på ljudnivån för fans i nuvarande och äldre spelbärbara datorer, särskilt de som är inriktade på tunnhet, men det krävs för att systemet ska köra så kraftfull maskinvara.

Som sagt, om din dator kontinuerligt överhettas på grund av begränsat luftflöde eller dåliga kylningsförhållanden, kommer du att se till att din dator fortfarande körs vid en rimlig temperatur. Tyvärr är detta ett annat exempel på något som är lättare att hantera på ett skrivbord än en bärbar dator, men oavsett, det är möjligt på båda typer av datorer.

För stationära datorer, stäng av och koppla ur enheten och börja med att ta bort sidopanelen från maskinen för att avslöja maskinens inre. Använd en kombination av borstar och tryckluft och gör dig vägen igenom maskinen. Fläktar och kylare kan rengöras med tryckluft för att blåsa ut dammet från maskinen, men se till att du inte sprutar någon av tryckluften på moderkortet eller andra komponenter. Att spränga igenom fansen är det enklaste sättet att göra detta; Alternativt, om du har erfarenhet av att bygga datorer, kan du ta bort komponenter från din dator en för en för att rengöra dem. På områden där du inte kan ta bort damm med tryckluft kommer borsten att göra susen.

Skrivbordsdatorer kan också byta ut fläktarna om din dator inte längre kyls ordentligt. Fläktarna ansluts direkt till moderkortet för ström, och du kan köpa ett solid par fans för $ 30 eller $ 40 online. Du vill se till att du undersöker storleken på fläkten du behöver innan du köper produkten, men annars är det ett bra och billigt sätt att byta ut dina fläktar på ett skrivbord så att din enhet förblir sval. Slutligen, se till att fansen på din GPU är aktiva och fungerar. en överhettning GPU kan orsaka grafikfel, vilket kan resultera i en tvingad omstart av din maskin. Både NVIDIA och AMD har inbyggd programvara för att manuellt styra dina GPU-fans och GPU-Z är ett gratis program för Windows som också kan styra ditt grafikkort med manuellt inställda hastigheter.

För bärbara datorer är det lite svårare att verkligen rengöra maskinen. Om din enhet tillåter det, kanske du kan ta bort enhetens bottenhölje för att kontrollera ventilationsöppningarna och ta bort damm, rengör dem försiktigt med tryckluft. CPU-enheten bör täckas i de flesta moderna maskiner, vilket innebär mindre risk för att av misstag utsätta viktiga komponenter för farliga element. Med bärbara datorer är det också viktigt att se till att du inte blockerar öppningarna; detta gäller särskilt för spelbärbara datorer. Om du använder din maskin på matta eller trasa investerar du i någon form av stativ för enheten som förhindrar att maskinen har stängda luftvägar.

Uppgradera din dator

När du har säkerställt att din dator är väl kyld, skyddad mot skadlig programvara och annan farlig programvara och inte har upplevt skadad maskinvara, är det dags att överväga möjliga uppgraderingar till din dator. Desktops är vanligtvis enkla att uppgradera; det handlar om att ta bort sidan av tornet och manipulera delarna och kablarna som är anslutna till datorns moderkort. Bärbara datorer kan också uppgraderas i viss mån. Vissa bärbara datorer, särskilt de som är inriktade på spel eller skapande av innehåll, tillåter din specifika hårdvara att uppgraderas av användaren genom att ta bort den undre panelen på den bärbara datorn (ofta betyder det att garantin tyvärr upphävs) Vi kommer främst att fokusera på stationära datorer nedan, men om du använder en bärbar dator, se till att Google kontrollerar om din dator stöder någon slags uppgradering. Även om du inte kan lägga till ett nytt grafikkort eller CPU till din bärbara dator, finns det en god chans att du kan stänga av hårddisken eller uppgradera RAM-minnet beroende på datorns märke och modell. Låt oss börja.

Mer RAM

En av de första sakerna att överväga att uppgradera på din PC när du försöker påskynda datorn är att lägga till ytterligare RAM eller slumpmässigt åtkomstminne. Som vi beskrev ovan tvingar bristen på tillgängligt RAM din dator att ständigt ladda ofta information, filer och programvara från din hårddisk istället för att hålla den i din dators minne. Detta betyder att allt på din dator, särskilt de saker du använder oftast, kommer att känna långsamt och inte svara. Windows 10 har minst 2 GB RAM-krav för de flesta datorer, men realistiskt vill du ha minst 4 GB och mer föredraget, hela 8 gigabyte för att driva din PC. Under 2017 har applikationer och operativsystem blivit mer minnesvänliga än någonsin. Även din telefon har troligtvis 3 eller 4 GB RAM på denna punkt. De flesta användare behöver inte mer än 8 GB eller RAM för vardagligt bruk, men om du verkligen är bekymrad över din framtidsbeständiga maskin är 16 GB tillräckligt för 90 procent av användarna. Innehållsskapare kommer att vilja titta på 16 GB RAM som ett minimum och kanske vill överväga att stiga upp till 32 GB.

Uppgiften-manager-minne-användning

Om du inte är säker på hur mycket RAM som för närvarande är inbyggt i din dator, stressa inte för mycket. Börja med att slå Start-menyikonen i det nedre vänstra hörnet på skärmen och skriv "RAM" och klicka sedan på "Visa RAM-information" för att ladda dina systeminställningar. Denna inställningssida visar hur mycket RAM som finns på din PC tillsammans med annan grundläggande information om din dator. Alternativt kan du också öppna uppgiftshanteraren på din dator. Tryck och håll Ctrl + Alt + Delete och tryck på fliken "Performance" och välj sedan "Memory" till vänster. Detta visar ett realtidsdiagram över din minnesanvändning. Om din användning ofta kartläggs högst upp i diagrammet kan du överväga att öka mängden RAM i din maskin. Om du aldrig har uppgraderat en dator tidigare, kommer du gärna veta att det är överkomligt (vanligtvis under $ 150 för att uppgradera till ett nytt 16 GB RAM) och en av de enklaste uppgraderingarna att installera på en PC.

  • 4 GB: Det här är barebonesbeloppet du bör använda för att driva alla moderna datorer. 4 GB är användbart för alla som vill surfa på webben, skriva dokument och titta på filmer. 4 GB tillåter också viss grundmanipulering av foton, men förväntar dig inte något galet här. Slutligen, om du förväntar dig att göra någon större multitasking, vill du stiga upp till en högre nivå av RAM. Även om du håller flera flikar öppna samtidigt i en webbläsare (särskilt Chrome, som oberoende använder mycket minne) kommer din dator att sakta till en genomsökning. 8 GB: Den söta platsen för de flesta moderna användare, 8 GB representerar en bra blandning av värde och verktyg. Du kan göra allt som 4 GB låter dig göra, men lite snabbare och smidig. Titta på Netflix och surfa på webben samtidigt, samtidigt som du håller dussintals flikar öppna. Videochatt och se en film tillsammans. Redigera fler foton än du tidigare. Med 8 GB RAM kan du till och med spela vissa spel, men kom ihåg att din förmåga att spela spel också förlitar sig på både din GPU och CPU i din maskin.16GB: För att uppgradera användare är detta vår rekommenderade tilldelning av RAM. 16 GB garanterar i princip allt du vill göra med din dator kommer att vara möjligt. Göra flera saker samtidigt? Inga problem. Aktuella spel? Hanterar dem som en mästare. Videoproduktion i applikationer som Adobe Premiere Pro eller After Effects? Du kommer att vara bra att gå. Grundläggande konsumenter kanske vill överväga detta nivå också, helt enkelt för att säkerställa datorns framtidssäkerhet. Om du vill hänga på din dator så länge som möjligt är detta det bästa priset. 32 GB: Om du är en total strömanvändare, vare sig det är en mästare i 4K-redigering, ljudblandning, konstant foto redigering och manipulering, eller en heltidsspelare, vill du hoppa upp till 32 GB RAM, bara för bekvämlighetens och kraften. 32 GB kan hantera samma slags processer som 16 GB RAM, men med lite mer kraft bakom varje åtgärd. De flesta användare behöver dock inte hoppa upp till 32 GB RAM, och om du är den typ av användare som behöver det har du antagligen redan det.

En sak du vill tänka på innan du uppgraderar ditt RAM-minne är de begränsningar som din befintliga hårdvara sätter in, inklusive datorns moderkort. Du vill se till att datorns moderkort kan stödja ytterligare RAM på din PC. Lyckligtvis har Crucial (en av de ledande tillverkarna av dator-RAM) utvecklat ett verktyg som låter dig snabbt skanna din maskin och säkerställa rätt mängd RAM som din enhet stöder. För att följa med det går du här för att ladda ner Crucial System Scanner-verktyget till din PC. Detta kontrollerar automatiskt ditt BIOS-system för information om mängden RAM-kortplatser i din maskin, liksom den maximala kapaciteten på RAM som moderkortet kan stödja.

avgörande-resultat

När du har bestämt rätt mängd RAM för din maskin kan du köpa RAM från valfritt antal webbplatser och butiker, inklusive Amazon, Best Buy, Newegg och NCIX. Se upp för användarrecensioner och annan information om ditt RAM och följ tillverkarens guider för maskiner av din typ. Desktops och bärbara datorer har vanligtvis RAM-stick i olika storlekar, så se till att du köper rätt RAM-minne för din typ av maskin. Att byta ut eller lägga till RAM är lika enkelt som att skjuta RAM-minnet i minnesplatserna på datorns moderkort. På bärbara datorer som möjliggör utbyggbart eller utbytbart RAM-minne, behöver du bara placera dina nya RAM-kort i motsvarande fack. Vissa bärbara datorer kan inte uppgraderas av användaren alls, så se till att du konsulterar dina tillverkarguider för mer information.

Hårddisk

Att uppgradera ditt RAM-minne är viktigt för att öka datorns hastighet och flytande, särskilt när det gäller att jonglera flera applikationer, webbläsarflikar och ladda program snabbt. Som sagt, att lägga till eller byta ut minnet i din dator kommer bara att öka din prestanda hittills, särskilt om datorn bromsar ner när du laddar program eller filer från din hårddisk. Att investera i en ny hårddisk kan vara vettigt för de flesta användare, särskilt om:

  • Din dator är några år gammal. Du är intresserad av att investera i flash-lagring för din PC. Din hårddisk är konsekvent mer än 80 procent full.

Låt oss diskutera vart och ett av dessa alternativ mer detaljerat. Först, om din dator är några år gammal nu, är det troligt att maskinen fortfarande använder en diskbaserad enhet. Dessa hårddiskar är billigare än deras flashbaserade motsvarigheter, men de är också mycket långsammare, vilket gör att din dator har långsammare starttider och längre belastningstider. Diskbaserade hårddiskar är vanligtvis betygsatta av skivhastighet, med de flesta moderna enheter antingen till 5400 RPM eller 7200 RPM. Även om det är bättre att ha en 7200 RPM-enhet än den långsammare och vanligare 5400, kan ingen av dessa enheter stå emot en fullfjädrad SSD, som använder flashbaserad lagring som din smartphone för att hämta information snabbare än någonsin tidigare, samtidigt som minskar start- och omstartstider till sekunder. Det andra skälet till att uppgradera eller köpa en ny hårddisk är baserat på din lagringskapacitet. Om du ständigt pressar upp mot hårddiskens fulla kapacitet har du en större chans att uppleva fragmenterade filer och sakta ner din dator när den söker igenom hela lagringsbiblioteket efter specifikt innehåll. Att använda en enhet med högre kapacitet hjälper till att eliminera behovet av fragmenterade filer och generellt snabba upp din enhet.

Om du vill uppgradera din dators hårddisk, vill du beakta både vilken typ av dator du har (stationär, bärbar dator osv.) Och vilken hårddisk du vill ha. Det finns några olika varianter av lagring för datorer, så här är vad du behöver tänka på:

  • Hard Disk Drive (HDD): Detta är den traditionella diskbaserade lagringsenheten som de flesta datorer har använt över tid. De finns i några olika storlekar för olika enheter och är det överlägset billigaste alternativet för att lägga till ny lagring till din enhet. Som nämnts kommer naturligtvis problemet med att använda diskbaserad lagring ner till hastigheten. Om du vill modernisera din dator och verkligen få enheten att känna sig snabbare vill du hoppa över med en hårddisk. Som sagt, om du bara vill lägga till vanligt lagringsutrymme, eller om du vill ha ett trevligt par ihop med en ny SSD, är att använda en vanlig hårddisk ett bra ställe att behålla dina extra filer eller spel. Solid State Drive (SSD): SSDs är alla rasande i dessa dagar, och det är lätt att se varför. Till skillnad från traditionella diskbaserade hårddiskar använder SSD: er integrerade kretsar utan rörliga delar, vanligtvis med NAND-baserad flash-lagring som liknar din smartphone eller surfplatta. Utan rörliga delar anses SSD: er generellt vara mer tillförlitliga, och hastighetsökningen märks så snart du börjar använda enheten. Dessa enheter har långsamt sjunkit i pris, men de är i allmänhet dyrare än deras diskbaserade motsvarigheter. De erbjuder inte heller samma lagring; en terabyte HDD ger dig mindre än 100 $, men en terabyte SSD kommer att pressa den gränsen till cirka $ 300 beroende på vilken teknik som används. Hybrid Drive (SSHD): Hybrid-enheter är exakt vad de låter som: traditionella diskbaserade hårddiskar med en inkluderade cache för solid state för att ladda OS-startdisken och tillfälliga filer. Hybrid-enheter är ett bra val för alla som letar efter en anständig hastighetsökning medan du fortfarande bibehåller den typiska lagringsmängden som förväntas från en hårddisk. Dessa är inte nästan lika bra som en uppgradering som en SSD (och du kan kanske nå en bättre kombination genom att kombinera en HDD och en SSD på skrivbordet), men för alla som har en budget är det ett bättre alternativ än en standard hårddisk.M.2 SSD: Detta är en underavsnitt av en standard SSD, men det är värt att uppmärksamma av en mycket enkel anledning. Eftersom M.2 SSD: er kringgår den traditionella SATA-ingången, använder de M.2-standarden, liknande PCI-kortplatser men med förbättrade hastigheter och en mindre storlek. Dessa är överlägset den dyraste uppgraderingen på denna lista. Du måste undersöka din bärbara dator eller moderkort för att hitta om din dator stöder M.2-enheter, men om du har råd med dem ser du fördelarna så snart du har installerat din nya hårdvara.

När du har valt din nya hårdvara måste du installera den på din enhet. Skrivbordsanvändare går lätt av. De flesta moderna moderkort har mer än en tillgänglig SATA-port, gränssnittet som används för att ansluta hårddiskar till moderkortet. Att byta ut din enhet eller, mer troligt, lägga till en andra enhet till en stationär dator är oerhört enkelt. De flesta stationära torn har monteringsfästen för att skruva hårddisken på plats. Om du väljer att köpa en SSD eller mindre hårddisk än standard 3,5 ″ intern hårddisk, kan du hämta en billig adapterkonsol från Amazon för några få dollar, så att du säkert kan montera enheten i din dator. När enheten har monterats i din maskin är det lika enkelt som en plug-and-play-lösning. Se till att SATA-kabeln kör från din nya hårddisk till en öppen SATA-port på moderkortet och använd ett strömkontakt för att köra från hårddisken till datorns strömförsörjning. Du vill se till att din strömförsörjning är tillräckligt kraftfull för att hantera den extra enheten, men för det mesta borde du ha det bra. När du har gjort det kan du starta din säkerhetskopia på din stationära dator och använda hårddiskhantering för att säkerställa att disken känns igen av datorn. Om du lägger till en traditionell hårddiskbaserad hårddisk, vill du vanligtvis bara flytta filer mellan de två i Windows Utforskaren. Alla som uppgraderar till en SSD bör överväga att flytta sin partition av Windows 10 från sin gamla hårddisk till den nya SSD. Vanligtvis kommer din nya SSD att innehålla någon form av överföringsprogram för att leda dig genom denna process.

Bärbara datoranvändare måste tyvärr kontakta tillverkaren innan de lägger till eller byter ut en enhet. De flesta äldre Windows-bärbara datorer har vissa funktioner för att ersätta hårddisken, vanligtvis med antingen en ny SSD eller med en 2,5 ″ bärbar hårddisk. Ultrabooks levereras med SSD: er inkluderade som den huvudsakliga (och vanligtvis bara) enheten, och tyvärr har du troligen ingen tur för att lägga till en Ultrabook utan komplikationer. Återigen, kontakta din tillverkare för mer information om huruvida din bärbara enhet kan bytas ut. Slutligen levereras de flesta bärbara datorer vanligtvis med utbytbara hårddiskar, tillsammans med extra kortplatser för extra lagring. Nyare spelbärbara datorer kan också innehålla utrymmen för M.2 SSD: er, som nämnts ovan, förbi SATA-gränssnittet för att öka hastigheten, prestanda och storlek. Tabletter och andra ultraportabla enheter är förmodligen lyckliga när det gäller lagringsuppgraderingar. Enheter som Surface Pro 4 hade ursprungligen förmågan att ersätta SSD (om än med en måttlig svårighetsgrad och kunskap), men Microsofts senaste 5: e generationens Surface Pro gjorde bort det alternativet.

Dedikerat grafikkort (GPU)

Datorns processor är det som driver de flesta uppgifter du utför på din dator, men ditt grafikkort (eller GPU) bör inte förbises. De flesta användare kommer att vara nöjda med antingen en integrerad GPU (vanligtvis kallad Intel HD eller Intel Iris-grafik), men alla som planerar att spela eller redigera foton eller videor på sin dator kanske vill titta på att uppgradera enhetens GPU. Grafikkortet inuti din dator kan hjälpa till när du utför tunga uppgifter som CPU: n kan vara för svag för att hantera. Av den anledningen är det viktigt att inte ignorera styrkan hos din GPU när du bygger eller köper en dator, vare sig det är en bärbar dator eller ett skrivbord.

Att uppgradera ett grafikkort på ditt befintliga skrivbord är ganska enkelt. Precis som med ditt RAM-kort, slår ditt grafikkort helt enkelt in på datorns moderkort, vilket gör det till en relativt smärtfri process. Som sagt, det finns fortfarande en ganska allvarlig process som du måste följa när du uppgraderar din dators GPU, och om du inte är försiktig kan du hamna överdriva dina befintliga komponenter. Det första att förstå är detta: att köpa en helt ny topp-GPU för din dator med en halv decennium gammal processor kommer att resultera i flaskhalsprestanda på spel. Det är viktigt att hålla balansen mellan både din CPU och GPU, och du bör leta efter vår guide för att uppgradera processorer nedan för några råd om hur du förbättrar din prestanda.

Om du har bestämt att din GPU inte kommer att flaskhalsas med din processor måste du också överväga om ditt nya grafikkort stöds av ditt moderkort och datorns strömförsörjning. Vi rekommenderar att du använder PC Part Picker för att göra detta. Ange dina befintliga komponenter i listan, lägg sedan till ditt nya grafikkort och kontrollera deras PC Compatibility Check, vilket kommer att uppskatta om dina komponenter nu stöds av varandra. Det är inte ett perfekt system, men det är ett bra sätt att se till att dina enheter fungerar bra tillsammans innan du uppgraderar dina enheter. Slutligen, när du har din nya GPU i handen, se till att avinstallera grafikdrivrutinerna från din gamla GPU i Device Manager innan du fortsätter med att installera din nya GPU (med systemet avstängt). När du har satt in ditt nya grafikkort i din dator måste du installera nya drivrutiner från tillverkaren av din GPU (nästan alltid antingen NVidia eller AMD).

Om du använder en bärbar dator har du inte massor av alternativ för att uppgradera din GPU. Antingen använder din enhet integrerad grafik eller har ett löd dedikat grafikkort inuti chassit som inte kan ersättas av slutanvändare. Som sagt, om du använder en nyare bärbar dator som stöder Thunderbolt 3 kan du undersöka hur du använder en extern GPU för att öka ditt spel- eller redigeringsresultat medan du är hemma. Dessa eGPU-kapslingar är vanligtvis några hundra dollar, och det är utan att inkludera en faktisk GPU för användning i din enhet. Dessa moduler kan göra långt i att öka din spelprestanda på valfritt antal Ultrabook och andra tunna och lätta bärbara datorer, och till och med macOS börjar stödja eGPU med hjälp av AMD-processorer (det finns inget officiellt NVidia-stöd för MacBooks). Fortfarande är marknaden för dessa enheter ung, och om din bärbara dator inte har en Thunderbolt 3-kompatibel port, har du förmodligen bättre att lägga pengarna till en kraftfullare dator.

Processor (CPU)

Om du använder en bärbar dator är detta avsnitt inte för dig. Till skillnad från RAM och hårddiskar, finns det ingen bärbar dator som innehåller en enkelt utbytbar processor. Och medan grafikkortmarknaden åtminstone erbjuder möjligheten att använda externa grafikkort i ett hus med modern IO för anslutningar, finns det inget sätt att driva en extern CPU. Även förbyggda stationära användare kan ha svårt att byta ut CPU på sin dator utan viss mellanliggande till avancerad kunskap, så att byta ut din processor kan vara ett alternativ bara för dem som har teknisk kunskap om att bygga sin egen dator i första hand .

Som sagt är det viktigt att veta vad man ska leta efter i moderna processorer. De flesta datorer som säljs idag drivs av Intel CPU: er, och även om lägre datorer och Chromebooks vanligtvis använder Intel Celeron-processorer, använder de flesta datorer på marknaden Intel Core i-serien-processorer, vanligtvis betecknade med antingen Core i3, i5 eller i7 (allt från svagast till starkast). Skrivbords- och bärbara datorer har olika processormodeller, trots att de delar samma Core-varumärke från Intel, vilket innebär att en skrivbordsklass i7 typiskt är snabbare och kraftfullare än skrivbordsklass i7 (detsamma gäller för GPU: er, men detta gap börjar stängas eftersom mobila GPU-apparater äntligen blir mer populära). En bärbar dator som använder en Core i7-processor bör fortfarande kunna utföra de mest kraftfulla uppgifterna, inklusive videoproduktion och spel på språng (förutsatt att en dedikerad GPU används tillsammans med CPU). Core-varumärket har också funnits i flera år, för närvarande i sin sjunde generation. Varje generation har inkluderat förändringar och ökningar i prestanda, vissa stora och andra mindre, tillsammans med förbättrad batteriförbrukning.

Allt detta sade, om du tittar på att byta ut din CPU, kommer du förmodligen att se till att bygga om hela skrivbordet. Vanligtvis innebär att köpa en ny CPU också köpa ett nytt moderkort för att sätta på den CPU, eftersom olika moderkort har olika stiftstorlekar för olika processorer. Det är svårt att rekommendera en generell processor för alla som vill komma in i världen med att bygga datorer, men här är en allmän regel: Intels Core i5 är oerhört solid prestanda för priset, men kraftanvändare vill hoppa efter den i7-linje som erbjuds av Intel . AMD: s nya Ryzen-linje är första gången på år som företaget har producerat CPU-apparater under en ny arkitektur, och de är också bra för pengarna, ofta uppträder på liknande nivåer som Intel-linjen utan att kräva lika mycket pengar. Att köpa en CPU kan vara en skrämmande uppgift, men om du hellre sparar så mycket pengar som möjligt, använder du befintliga delar från din dator (tornet, RAM, etc.) och köper nya delar som en helt ny CPU eller GPU kan verkligen gå långt för att spara pengar.

Windows 10 Tweaks

Som med alla datorer eller telefoner finns det ett antal justeringar och ändringar du kan göra i dina inställningar för att påskynda din dator. Du vill prova dessa en efter en genom att använda din dator som du gör varje dag i processen för att säkerställa att tweaks du utför på din dator fungerar korrekt för dig. Det kan ta ett tag att arbeta igenom, eftersom du testar din dator steg för steg, men om du gör flera ändringar på en gång och plötsligt upptäcker ett kritiskt fel med din dator, kommer det att vara mycket tuffare att ta reda på vad som orsakar dina problem om du nyligen har antagit ett antal dramatiska förändringar på din dator. De första fyra kategorierna i listorna är must-dos för alla som försöker påskynda sin dator, eftersom de går långt med att lösa fel och avmattningar orsakade av oseriösa applikationer och problematiska inställningsförändringar. Allt efter det kan betraktas som valfritt beroende på appar och tjänster du använder. Låt oss dyka in.

Ta bort leverantörens bloatware

När du köper en dator från en stor tillverkare som inte marknadsförs eller säljs direkt av Microsoft är Windows 10 inte den enda programvaran som installerats på din enhet. Varje datorföretag gör affärer med olika mjukvaruföretag för att inkludera sina produkter som är förinstallerade på din enhet. Detta kan vara allt från antivirusprogram som inkluderar en "gratis provversion" som Norton eller McAfee, till DVD-spelande programvara som RealPlayer eller PowerDVD. En del av den här programvaran kan vara användbar, och om du hittar dig själv på din dator behöver du inte ta bort den. Som sagt, vissa tillverkare har en otäck vana att installera alla typer av appar och plugins på din PC som kan orsaka dig allvarlig huvudvärk på vägen. Det värsta är att det inte alltid är direkt klart vilken programvara som bör och inte bör avinstalleras från din enhet. Vissa av apparna, särskilt de som utvecklats av din tillverkare, kan vanligtvis lägga till vissa element till din dator, inklusive volym- och ljusstyrkekontroller. Det är därför det är viktigt att se till att du avinstallerar rätt programvara.

För att göra detta använder vi "Ska jag ta bort det?", En webbplats som är avsedd för att hjälpa Windows-användare att avgöra vikten och användbarheten för programvaran som är installerad på din PC. Ska jag ta bort det har alla möjliga rangordningar och listor utformade för att göra det lättare att ta bort bloatware. Hemsidan på deras webbplats har en rankning av värst till bästa tillverkare när det gäller den genomsnittliga mängden appar installerade på sina enheter. Toshiba rankas som död sist, med Acer och Asus båda som har den minsta mängden bloatware på sina datorer. Var och en av dessa varumärken låter dig visa listor över programvaran som ingår på deras enhet, vilket gör det enkelt att bestämma vilka som stannar kvar och vilka som går. Ska jag ta bort det har också en egen applikation, och även om det kanske låter dumt att installera en mjukvara när du försöker avinstallera appar från din dator, bör jag ta bort det faktiskt gör processen mycket mer strömlinjeformad än vi har sett annat. Appen är gratis och visar rankningen för varje programvara på din dator. Om du inte vill använda appen kan du också hålla dig till att använda webbplatsen; det gör samma sak men utan en inbyggd avinstallationslänk.

För att börja avinstallera appar måste du öppna alternativet "Lägg till eller ta bort program", antingen från din kontrollpanel eller genom att trycka på Start-knappen och skriva "Lägg till eller ta bort" tills den föreslagna appen kommer upp på din Start meny. Detta öppnar inställningsmenyn och låter dig börja avinstallera program från din enhet. Du kan söka efter specifika applikationer efter namn eller bläddra igenom en alfabetisk lista. Var försiktig så att du inte avinstallerar någonting du inte känner till, eftersom vissa appar behövs för att kontrollera datorn ordentligt utan felmeddelanden. Till exempel är allt som utvecklats av Microsoft vanligtvis en bra app att hålla på din enhet utan att ta bort den, men applikationer som kommer från okända utgivare är vanligtvis säkra att avinstallera. Det enklaste sättet att se till att du inte tar bort viktiga appar är att använda Ska jag ta bort det för att söka efter namnet på ditt program; Du kan också Google appens namn för att säkerställa att det är säkert att ta bort från din enhet.

Att ta bort program från din dator kan vanligtvis ta en bra bit av din tid, så se till att avsätta ett par timmar för att köra igenom hela listan över appar. Avinstallera allt du inte använder eller känner igen, men se till att du korsar dina svar med resurserna på internet. Vissa appar kan också kräva att du startar om datorn, men i vissa fall kan du hålla på med att göra detta tills du har avinstallerat flera appar. När du har tagit bort dina program, ta en dag eller två för att använda din dator som vanligt och känna det. Se till att allt fortfarande fungerar som avsett och att du inte avinstallerade nödvändig programvara. Vanligtvis kan appar som krävs för allmän användning laddas ner från din tillverkares webbplats.

Startfiler och tjänster

När du installerar ett program på din dator kan installationsguiden be dig lägga till applikationen som ett startprogram på din PC, vilket innebär att det automatiskt kommer att köras när din dator startar. För vissa applikationer, som vissa verktyg eller appar, kan detta vara bra, vilket hjälper dig att komma till det program eller den applikation du behöver mycket snabbare än det annars skulle göra. För andra program kan det dock bromsa din dator och dra uppstartsprocessen dramatiskt. Vissa appar, som Spotify eller Steam, kan tyckas vara bra applikationer som gör det möjligt att starta direkt upp vid omstart, men om du inte använder dessa appar varje dag är det en bra idé att ta bort dem från din starthanterare.

Det enklaste sättet att inaktivera dessa applikationer är genom uppgiftshanteraren, nås genom att trycka på Ctrl + Alt + Delete och välja alternativet för uppgiftshanterare från listan med inställningar. Alternativt öppnas aktivitetsfältet genom att trycka på Ctrl + Shift + Escape. Välj fliken märkt Startup, som kommer att ladda en lista över applikationer som är utformade för att börja köras när du startar datorn. Den här listan visar dig information om vart och ett av dessa val, inklusive deras namn, utgivare, status och till och med deras inverkan på start. Status är den viktiga delen: var och en av dessa appar kommer antingen att inaktiveras eller aktiveras. Om du ser en app som bromsar din dator (eller ett program som du inte känner till) som också råkar ha start aktiverat, är det en applikation som är främst för att inaktivera. För att inaktivera varje app, högerklicka på markeringen och tryck på “Inaktivera” valet. Detta kommer inte att stoppa programmet från att för närvarande köras på din dator, men det kommer att göra att applikationen inte längre körs efter din nästa omstart. Om du tycker att appen är viktig för din dagliga datoranvändning kan du också alltid använda samma flik för att aktivera dessa appar igen vid start.

Bakgrundsapplikationer

Program som körs i bakgrunden i Windows 10 kanske gör mycket mer än du tror. De kan uppdateras sporadiskt, skicka aviseringar till din enhet, leta efter och söka efter innehåll och mer. Inte varje bakgrundsapplikation är dåligt för din dator, men vissa användare kan upptäcka att deras enhet går smidigare när det finns mindre appar som tar upp din enhets resurser, särskilt på äldre och mindre kraftfulla datorer. Lyckligtvis har Windows 10 nu ett sätt att automatiskt inaktivera appar från att köra i bakgrunden på din enhet, och det är lika enkelt som att dyka in i sekretessavsnittet i inställningsmenyn. För att göra detta, tryck på Start-ikonen i det nedre vänstra hörnet och skriv "Sekretess" och tryck sedan på enter. Rulla till botten av den vänstra listan och börja avmarkera applikationer som du inte vill köra i din dators bakgrund. Dessa kan slås på och stängas av efter behov, och beroende på ditt val av installerade applikationer bör du se en mindre till större ökning av prestanda genom att inaktivera några av apparna.

Webbläsare Extensions och Caches

Om du inte tillbringar större delen av din dag i att arbeta i en kreativ applikation som Adobe Photoshop eller Premiere Pro, eller en kontorsapplikation som Microsoft Excel, tillbringar du troligen mycket av din tid på din dator med en webbläsare för att få åtkomst till dina favoritwebbplatser. Eftersom din webbläsare används för allt från att kolla in dina vänner liv med Facebook eller Instagram till att titta på dina favoritfilmer och TV-program med Netflix och Hulu, är det bara meningsfullt att webbläsaren blir det viktigaste verktyget i arsenal av programvara på din PC. Internet är en oerhört kraftfull plats, full av uttryck och konst och nyheter och analys och media, vilket gör det till ett måste-verktyg i allmänhet när du använder din dator.

Varje större webbläsare som används på Windows 10 - Chrome, Firefox och Microsoft Edge - inkluderar också möjligheten att använda tillägg eller små programvara som ansluts till din webbläsare och ändrar hur den fungerar. Tillägg är vanligtvis användbara verktyg som ger dig möjlighet att ändra hur din dator fungerar utan att behöva oroa dig för att installera stora programvara. Om du tittar på tilläggsmenyn i din webbläsare ser du hela listan över programvara som du har lagt till din internetupplevelse. Detta kan vara allt från en lösenordshanterare som LastPass eller 1Password, till ett VPN-plugin som NordVPN, till allas favoritförlängning att lägga till, en ad-blockerare. Det finns miljontals olika tillägg på webben, och din webbläsarutvecklare gör ofta sitt bästa för att samla dessa tillägg på ett ställe, som Chrome Web Store eller Firefoxs tilläggsmarknad.

Men inte alla tillägg är din vän, och om du inte är försiktig kan du av misstag lägga till programvara till din bärbara dator eller skrivbord som lätt kan orsaka problem med din surfning. Det är viktigt att se till att all programvara du inte kommer ihåg att lägga till din enhet tas bort och att alla tillägg som försöker lägga till sig själva till din enhet, du bor långt ifrån. Även om det finns massor av onödiga, skräppostfyllda webbläsarutvidgningar på webben, är det viktigaste att hålla sig borta från - för att inte tala om de som du mest troligt kommer att stöta på - sökverktygsfält som tar över webbläsarens standardsökmotor och levererar dina annonser varje gång du öppnar webbläsaren. Vi har detaljerade instruktioner om hur du tar bort tillägg från varje webbläsare nedan.

Lika viktigt som att hålla reda på dina tillägg är dock vikten av att se till att webbläsarens cache rutinmässigt rensas för att hålla saker och ting smidigt och snabbt. Webbläsarcache, som alla cachar i allmänhet, är automatisk lagring av onlinedata som du besöker ofta tillräckligt för att det blir snabbare för din webbläsare att spara en del av dessa data lokalt för att få åtkomst snabbare än allt du någonsin skulle kunna uppnå genom din internetanslutning ensam. För det mesta är cache en bra sak. Det tar lite utrymme på din enhet och gör det vanligtvis så att du kan få åtkomst till dina data utan att behöva vänta ytterligare några sekunder medan din webbläsare om och om igen laddar om samma Facebook-ikon. Tyvärr blir cache ibland lite skrovligt, osäker på var filerna är och förlänger kraftigt den allmänna laddningstiden för ditt innehåll när du väntar på att din webbläsare ska ge upp att hitta cache och bara ladda om filerna från grunden. Om dina favoritwebbsidor tar ett tag att ladda och du har lagt märke till felet "väntar på cache" i det nedre hörnet av din webbläsare måste du troligen rensa och starta om cachen för att fortsätta använda webbläsaren.

Så eftersom både webbläsarutvidgningar och webbläsarcache upptar samma utrymme, låt oss dyka in i inställningsmenyn och ta en titt på hur du tar bort oönskade webbläsarutvidgningar och hur du rensar din cache i webbläsaren.

Krom

Om du vill ta bort tillägg inuti Chrome väljer du den tredubbla prickade menyikonen i det övre högra hörnet på skärmen. Rulla musikonen över "Fler verktyg" och välj sedan "Tillägg" för att öppna inställningsmenyn för dina tillägg. Här hittar du en fullständig lista över tillägg till din Chrome-instans i alfabetisk ordning. Bläddra igenom denna lista med tillägg och se till att du personligen har lagt till varje tillägg i menyn. Du kan kontrollera behörigheterna för varje tillägg genom att klicka på "Detaljer" -ikonen och du kan aktivera eller inaktivera tillägg genom att klicka på markeringsikonen på sidan av varje lista. Om du hittar ett tillägg som är värt att ta bort klickar du på skräpikonen för att ta bort det från din dator, webbläsare och Google-konto.

För att rensa din cache klickar du på samma trippelstreckade menyikon och väljer “Inställningar” på menyn. När du har öppnat "Inställningar", bläddra till botten av din sida och öppna de avancerade alternativen och välj sedan "Rensa webbläsningsdata" längst ner i avsnittet Sekretess och inställningar. Alternativt kan du också använda sökavsnittet högst upp på sidan för att söka efter "cache", som kommer att ladda detta alternativ längst ner i listan. Välj det här alternativet och välj sedan "Cache-filer och bilder", som visar storleken på din webbläsares cache i megabyte eller gigabyte. Du kan också rensa din nedladdningslista eller webbläsarhistorik i den här menyn; välj alternativen du vill ta bort, eller lämna dem med bara cachardata och tryck på den blå ikonen längst ner på menyn. När det har rensats kan du bli ombedd att starta om din webbläsare; Du kanske vill starta om din webbläsare manuellt för att se till att den rensas ordentligt. Se till att högerklicka på Chrome-ikonen i Windows 10-facket för att helt stänga Chrome från att köras i bakgrunden.

Firefox

Om du vill se och ta bort eventuella tillägg på din enhet börjar du med att öppna Firefox och välja den tredubbelade menyikonen längst upp till höger på skärmen. Liksom Chrome kommer Firefox att ge dig en fullständig lista över menyer, inställningar och inställningar som är tillgängliga för att ändra här. Vi måste välja "Tillägg" från den här menyn, som öppnar både tilläggsbutiken inuti Firefox och möjligheten att titta på tillägg installerade i din webbläsare. Välj "Extensions" från menyn längs vänster sida av skärmen, som laddar din fullständiga lista över tillägg som är anslutna till Firefox. Om du väljer "Mer" kommer du att få information som utgivaren och den allmänna tanken bakom vad tillägget ska göra; Under tiden kommer du att välja "Inaktivera" stoppa tillägget från att köras i din webbläsare. Inte varje tillägg har möjlighet att tas bort helt från din webbläsare, men om den gör det ser du också ikonen "Ta bort" där. Du vill också dyka in i din plugins-lista, också tillgänglig från vänster på menyn, så att du tar bort all annan programvara som körs i din webbläsares bakgrund.

För att rensa din cache i Firefox, gå tillbaka till den trefaldiga menyikonen i det övre högra hörnet på skärmen och välj “Alternativ.” Skriv “Cache” i sökrutan längst upp på skärmen och vänta till fullo listan att ladda, välj sedan "Rensa nu" listad till höger om menyn. Detta kommer automatiskt att dumpa cachen som skapats av Firefox i din webbläsare och du kan surfa igenom webben igen, allt medan du bygger om din cache-allokering.

Microsoft Edge

Edge har blivit en mycket kraftfullare webbläsare under sina senaste iterationer och uppdateringar, vilket har lagt till stöd för tillägg och andra plugins och generellt gjort appen lite mer vänlig och enkel att använda. Om du vill kolla dina installerade tillägg öppnar du Edge på din dator och trycker på på den horisontella prickade menyikonen i det övre högra hörnet på skärmen. När du har öppnat tilläggsmenyn kan du rensa ut vad du gör och inte behöver från Edge, inaktivera och ta bort tillägg som du ser. För att hantera din cache måste du trycka på den inställningsikonen igen, välja Inställningar längst ner på menyn och trycka på ikonen "Välj vad som ska rensas" under "Rensa webbläsningsdata." Härifrån kan du välja ta bort din surfhistorik, dina cookies, sparade lösenord och allt annat du vill ta bort från Edge; viktigast är naturligtvis cachade data och filer. Ta bort dem från din webbläsare och starta om Edge för att testa för förbättringar.

kant-klar-data-skärmen

Inaktivera animationer och andra visuella effekter

På lägre datorer kan du överväga att inaktivera några av de snabbare visuella effekterna från Windows. Sedan Windows Vista lanserades för över ett decennium sedan har Microsoft utnyttjat animationer, transparenta ikoner och tidigare en designteknik som kallas Windows Aero. Även om Aero ersattes av "Metro design" (en inofficiell titel efter att Microsoft kontaktades i förhållande till namnet varumärke, även om vissa av dessa rapporter fortfarande är okontrollerade av Microsoft), har transparens och animering förblivit en grund för design i Windows, och som prålig som Windows 10 kan vara, är det viktigt att komma ihåg att dessa effekter verkligen kan täta ditt systems prestanda om du kör på avancerad hårdvara. Dessa effekter kan verkligen driva din processor till kanten, och låta den inte kunna utföra några av de andra viktiga uppgifterna på din dator och få allt att känna sig långsammare än det är. Även på snabbare datorer kan den tid det tar för din bärbara dator eller skrivbord att utföra animationen äta upp värdefull tid under hela dagen om du alltid arbetar på din dator.

genomskinlighet

Det finns några saker du bör justera för att fixa upplevelsen av att använda Windows 10. Det första du behöver göra är att dyka in i personaliseringsmenyn inuti dina inställningar i Windows 10. Öppna inställningsmenyn på din enhet eller skriv Anpassning till Windows-menyn för att ladda listan Teman och relaterade inställningar. På sidan av menyn hittar du en lista med inställningsbara inställningar och menyalternativ. Välj färger den andra uppifrån och bläddra till botten på sidan. Att ändra färgen på din Windows 10-enhet bromsar inte din processor, men de transparenseffekter som kan eller inte kan aktiveras där kommer att göra. Om din transparens är på, vänd den av för att inaktivera alla transparensalternativ på din enhet. Topparna på dina menyer och fönster är inte längre transparenta, men utöver en visuell förändring kan det hjälpa till att underlätta belastningen på din processor.

animeringar-off

Gå hem i inställningsmenyn och gå in i Ease of Access. Med dessa tillgänglighetsalternativ kan du ändra hur din enhet fungerar, vilket gör det mer eller mindre tröstande för din tillgänglighetsnivå beroende på dina egna personliga behov. Den här inställningen är snabb och enkel att ändra: på vänster meny, tryck på Andra alternativ och överst på denna meny, inaktivera och avmarkera "Spela animationer i Windows." Detta stoppar alla animationer i Windows 10 helt, så att gester är färdigställd i en enda ram i motsats till att visa dina fönster rörelse runt skärmen. Det är mycket mindre prickigt, men samtidigt är det också lite roligare om du vill få en bra känsla av total hastighet. Ännu viktigare är emellertid belastningen detta kommer att ta av din processor. Allvarligt, inte bara kommer allt att ladda och kännas snabbare när du rör dig runt din dator, men bara i allmänhet kommer din processor att tacka dig. Om du vill kan du också inaktivera din bakgrundsbild här, istället helt enkelt visa en svart skärm.

En sista inställning att ändra, den här gången i menyn Avancerade systeminställningar på din enhet. För att öppna detta stänger du ur menyn för normal inställning och trycker på Windows-tangenten på tangentbordet. Skriv "con" i din meny och tryck på Enter, vilket öppnar Kontrollpanelen snabbt. Välj System och säkerhet från den här menyn och välj sedan System för att visa din systeminformation. På menyn till vänster ser du alternativet för Avancerade systeminställningar. Klicka på det här för att ladda en popup-meny som visar dina systeminställningar. Se till att fliken Avancerat är valt, och högst upp i den här menyn ser du alternativet för Prestanda. Klicka till slut på menyn Inställningar för att ladda dina prestationsalternativ.

visuella effekter

Som standard är den här menyn inställd så att Windows kan välja de bästa alternativen för din dator, men det är lätt att justera för att få bästa prestanda och bästa utseende. Vad du vill göra här beror verkligen på dina preferenser. Om du helt enkelt vill låta Windows justera för bästa prestanda väljer du det alternativet. Allt som markeras i alternativmenyn nedan kommer automatiskt att avmarkeras. Du kan lämna det där om du vill, men alternativt föreslår vi att du tittar genom listan med inställningar och alternativ för att se till att det inte finns något som behöver väljas. Om du markerar en ruta byter du ditt läge till anpassat, men det är bra för våra ändamål. Om du kör på en kraftfull dator kan du välja "Justera för bästa utseende" för att automatiskt kontrollera alla alternativ. När du har valt alternativen du vill behålla klickar du på Använd och OK för att stänga menyn.

Inställningar för virtuellt minne

Virtuellt minne är en av de viktigaste aspekterna av din dator, även om du är relativt obekant med termen. Det är också viktigt att se till att dina data kan laddas snabbt till en låg kostnad för användare. Medan ditt RAM-minne hanterar datorns minne för att hålla appar öppna och aktiva i bakgrunden (och redo att starta snabbt), gör det virtuella minnet att din hårddisk eller solid-state-enhet kan användas som minne om ditt system har kort RAM-minne. Om att uppgradera ditt RAM inte är ett alternativ på grund av datorns uppgraderbarhet eller på grund av rena kostnader för att köpa mer minne, kanske du vill kontrollera dina virtuella minnesinställningar för att säkerställa att du ger din enhet så mycket vridrum som du kan.

För att kolla in dina virtuella minnesinställningar, klicka på Start-ikonen i det nedre vänstra hörnet på skärmen och skriv "Kontroll" på enheten för att öppna Kontrollpanelen. Från huvudmenyn i Kontrollpanelen väljer du "System och säkerhet" och välj sedan "System" i den här listan. På skärmens vänstra sida ser du alternativen för att välja "Avancerade systeminställningar." Klicka på detta och acceptera säkerhetsförfrågan om en dyker upp. Den här menyn har massor av information, men du vill välja "Avancerat", sedan "Prestandainställningar" och "Avancerat" en gång till. Den här menyn har dina alternativ för dina virtuella minnesinställningar, och du kan trycka på "Ändra ..." för att redigera det belopp som har givits till din enhet.

När fönstret "Ändra" öppnas måste du avmarkera "Hantera automatiskt sidfilsstorlek för alla enheter" för att manuellt redigera mängden virtuellt minne som din enhet tillåter. Längst ner i det här fönstret finns ett avsnitt som varnar dig för den tilldelade mängden minne, tillsammans med det rekommenderade beloppet för din dator. I de flesta fall kan du välja att tilldela detta rekommenderade belopp, vilket skulle öka enhetens prestanda.

För att göra detta, när du har avmarkerat "Hantera automatiskt sidfilerstorlek för alla enheter", kan du ändra din valda inställning från "Systemhanterad storlek" till "Anpassad storlek." Ställ in din initiala storlek och maximal storlek som rekommenderat belopp från din enhet, vilket gör att din dator alltid lämnar det beloppet (i megabyte) öppet på din dator. Slutligen, se också till att platsen för din swap-fil ligger på den snabbaste enheten på din dator (om du har flera enheter, annars är detta steg inte för dig). Om din C: enhet är en SSD och din D: enhet är en traditionell hårddisk, se till att C: enheten är platsen för ditt virtuella minne för att se till att din dator är inställd på att vara snabb.

Ströminställningar

Om du kör en bärbar dator kanske du vill kolla in dina ströminställningar för att se till att de är inställda på de bästa alternativen för dig. Även om du sänker dina kraftinställningar på din bärbara dator kan det hjälpa din dator att hålla längre när du är på språng, men det minskar också enhetens prestanda. Om din bärbara dator är ansluten kommer Windows vanligtvis att öka enhetens prestanda automatiskt. På samma sätt, om din bärbara dator har ett speciellt grafikkort (som en GTX 1060 eller GTX 1070 i NVidias Max-Q-bärbara datorer), kommer den automatiskt att slås på när du ansluter din enhet, vilket ökar datorns kraft. De senaste uppdateringarna till Windows 10 har gjort det enkelt att uppdatera dina ströminställningar, så stressa inte för mycket om du behöver dyka in i dina inställningar varje gång du vill kontrollera din ström.

Om du vill styra dina ströminställningar med genvägen i Windows aktivitetsfält letar du efter batteriikonen i det nedre vänstra hörnet på skärmen. Om du klickar på batteriikonen laddar du snabbinställningsmenyn för dina strömalternativ. När du är ansluten har du en skjutreglage med tre alternativ för din kraftprestanda: Bättre batteri, bättre prestanda och bästa prestanda. Du kan också se hur länge tills din enhet är fulladdad.

När du kopplar ur din enhet får du ett extra alternativ på den medföljande skjutreglaget, så att du kan välja mellan de tre första alternativen ovan eller, om du vill, välja alternativet längst till vänster: Battery Saver. Om du sätter din enhet i batterisparläge dämpas skärmen automatiskt och minskar prestandan ännu längre än alternativet Better Battery, men om du är i ett plan eller borta från en strömkälla kan det vara ett bra alternativ att hålla din dator springer snabbare.

För att få en fullständig lista över batterialternativ på din dator, öppna genvägen på din bärbara dator med batteriikonen i aktivitetsfältet och välj "Batteriinställningar", som öppnar en inställningsmeny på din dator. Här kan du se en fullständig översikt över din batteristatistik, från den tid som återstår på din enhet till batteriförbrukningen per applikation, till möjligheten att automatiskt sätta på batterisparläge när batteriprocenten når en viss tröskel. Windows låter dig granska några batteribesparande tips från inställningsmenyn, och du kan till och med ändra batteriinställningarna för att spela upp video på din enhet.

Ett sista steg innan vi går vidare från ströminställningar: tryck på Start-ikonen i det nedre vänstra hörnet på skärmen och skriv “Kontroll” för att öppna Kontrollpanelen. Välj "Maskinvara och ljud" och välj sedan "Power Options". Kontrollpanelversionen av Power-menyn har mycket fler alternativ än menyn för grundinställningar, så det är viktigt att veta att den här menyn finns. Du kan ändra dina energiplaninställningar manuellt här (inklusive alternativ för när skärmen stängs av och när din dator slutligen slår sig i vila), och om du väljer "Avancerade strömalternativ" kan du finjustera alla aspekter av din dator och dess effektdragning, maxing eller minimering som du finner lämpligt.

De flesta kommer att vara bra att gå bara genom att justera de grundläggande strömalternativen i genvägen genom aktivitetsfältet, men om du letar efter ett sätt att redigera strömalternativen för PCI Express eller när dina USB-kontakter avbryter strömmen är alternativet Avancerad ström ett bra sätt att verkligen ta kontroll över din enhet. Som sagt, om du justerar alternativ här och märker att din dator fungerar udda, se till att ändra dina ströminställningar tillbaka till standard.

Sökindex

Sökindexering kan vara ett kraftfullt verktyg i högra händer, som används för att öka hastigheten på dina sökningar och för att göra allt lite snabbare på din PC. Om du har ett stort bibliotek med filer på en äldre, hårddiskbaserad hårddisk, kan det ta lång tid att hitta filer med sökningen inbyggd i Explorer och Start-menyn på din PC. Sökindexering hjälper till att göra allt detta lite snabbare genom att indexera filer i bakgrunden. Om du har en äldre dator med en långsam processor, kan du dock stänga av den - särskilt om du inte gör många fullskaliga sökningar efter innehåll på din PC. Personer som ofta söker efter filer kanske vill lämna alternativet aktiverat, men beroende på vilket du väljer kommer du gärna att veta att du hjälper till att påskynda din dator på något eller annat sätt.

För att öppna sökindexering, klicka på Start-ikonen längst ner på skärmen och skriv “Index” för att ladda indexeringsalternativ och tryck sedan på enter för att öppna. Dina indexeringsplatser kommer att listas i den vita delen av menyn, och du kan redigera eller lägga till alternativ efter behov. Ikonen "Ändra" öppnar ett fönster där du kan välja och avmarkera platser som har indexerats, men om menyn ser komplicerad ut för dig, har du det bättre att antingen stänga av indexering alla tillsammans eller lämna den på för gott.

search-indexering

OneDrive

En av de viktigaste funktionerna i Windows 10 är Microsofts integration med OneDrive, företagets molnlagrings- och filhostingstjänst som aktivt konkurrerar med Dropbox och Google Drive. Även om båda dessa konkurrerande tjänster möjliggör en viss enkel integration på skrivbordet, är ingenting riktigt synkroniserat med Windows som OneDrive, tack vare synergin mellan Microsofts molnlagringsservice och dess operativsystem. Tjänsten körs aktivt i bakgrunden för att synkronisera dina filer med lagringsutrymmet till ditt konto, men om du inte använder det kanske OneDrive bara äter upp processorkraften du kan använda på något annat. Att stänga av OneDrive är inte så svårt, men att inaktivera det helt är en annan historia.

od_settings-1

Om du bara vill inaktivera OneDrive är det ganska enkelt, klicka på ^ -ikonen i aktivitetsfältet nära klockan i displayens nedre högra hörn och leta efter molnikonen. Högerklicka på denna ikon och välj "Avsluta" eller "Avsluta OneDrive", beroende på appens version, för att stänga av tjänsten. OneDrive varnar dig för att dina filer inte längre kommer att synkroniseras med tjänsten från din dator, och du kan klicka genom prompten för att avsluta systemet. Du kan och bör också välja inställningsalternativet här, vilket gör att du kan inaktivera OneDrive från att starta på din dator automatiskt när du loggar in i Windows.

onedrive-disable

För de flesta bör detta vara tillräckligt för att sluta använda OneDrive helt; den kommer inte att köras i bakgrunden till din dator, och du kan sluta oroa dig för att använda din dators processorkraft med värdelösa uppgifter du inte behöver eller använder. Men det finns ett annat alternativ. Om du känner dig tillräckligt bekväm med att redigera datorns register kan du stänga av OneDrive helt genom datorns inställningar manuellt. Öppna Regedit genom att skriva den i Start-menyn och gå sedan till följande nyckel: "HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows". Skapa en ny nyckel här med namnet One Drive och ge nyckeln ett DWORD som heter DisableFileSyncNGSC med ett värde på 1. Detta kommer helt att inaktivera alternativet att synkronisera innehåll på din dator via OneDrive, men du kan alltid återgå till den här nyckeln för att redigera och ta bort den.

Börja

Din dator bör ha ett lösenord för säkerhet och skydd, särskilt om du bor med andra människor, förvara viktiga dokument som skatteinformation på din hårddisk eller ta med dig datorn för att arbeta varje dag. Men om du verkligen inte har något intresse av att skydda din bärbara dator kan du inaktivera Windows 10: s krav att du har ett lösenord på din enhet genom att använda dialogrutan Kör som vi har använt i hela den här guiden. För att göra det, tryck Win + R på din enhet för att öppna Kör och skriv "netplwiz" i dialogrutan. Detta öppnar användarkonton som visas på din dator, som visar alla användarkonton på din enhet. Om du har en delad enhet med flera konton föreslår vi starkt att du inte använder den här metoden för att avskydda dina data.

lösenords disable

Välj ditt kontonamn och markera det med din mus och avmarkera sedan "Användare måste ange ett namn och lösenord för att använda den här datorn" för att ta bort behovet av lösenord för din enhet. Detta påskyndar din inloggningsprocess, och därmed får du tillgång till dina dokument som är mycket snabbare under en normal användningsdag.

Även om du inte vill ta bort ditt lösenord och säkerhetsalternativ från din enhet kan du ändå spara lite allvarlig tid på din startprocess genom att aktivera Windows snabbstart. Detta är ett av de viktigaste alternativen du kan välja i Windows för att förbättra starttiderna, men Microsoft lämnar det som standard för de flesta användare. I grunden tillåter alternativet Windows att skapa något som kallas en hiberfil, ett dokument som innehåller information om den senaste bilden av dina sparade kärnor och drivrutiner från ditt RAM i stället för att dumpa allt i slutet av en session. När du startar din dator nästa dag använder Windows informationen från den hiberfilen för att ladda din information snabbare.

Det bör noteras att aktivering av snabbstart innebär att din dator inte helt stängs av. Med snabbstart sätter du din enhet i en djupt viloläge. För de flesta användare är detta faktiskt detsamma som att stänga av enheten; du kan aldrig säga att din dator inte är i nollströmsläge, och det är annorlunda än att använda det vanliga viloläget du kan aktivera från din Start-meny i Windows. Det finns vissa mindre maktproblem för vissa människor, men de flesta kommer inte att finna någon skillnad mellan de två alternativen.

snabb-start

För att aktivera snabbstart eller se till att det har aktiverats, tryck på Start-ikonen och skriv "kommando" för att söka efter kommandotolken. Högerklicka på alternativet och välj “Kör som admin” för att öppna kommandotolken. Ange sedan det här kommandot: powercfg / viloläge på

Stäng av kommandotolken och öppna din startmeny och skriv "power" och tryck sedan på enter. Du ser dina Power-alternativ öppna på din enhet. Välj "välj vad strömbrytaren gör" och välj sedan "ändra alternativ som för närvarande inte är tillgängliga." Se till att kryssrutan för "Slå på snabbstart" är aktiverad och spara sedan dina ändringar på enheten. Vi bör notera att alla som kör 2017-uppdateringen av Fall Creators bör redan ha detta aktiverat, men de på äldre enheter vill se till att detta har valts manuellt.

Stänga av

Precis som vid start är det värt att titta på dina avstängningsvanor för att se till att din process för att stänga av din enhet är så snabb som den kan vara. Det finns två sätt att göra detta, och vårt första förslag är att se till att strömbrytaren på din enhet är inställd på att göra vad du vill att den ska göra. Detta kan styras inom Kontrollpanelen, och det är värt att se till att du har strömknappen på din enhet inställd för att göra vad som påskyndar din process mest.

För att göra det, sök “Power” i Windows-menyn och tryck på enter för att öppna Inställningar. På höger sida av menyn, hitta "Extra kraftinställningar" för att öppna Kontrollpanelen, använd sedan vänster sida av den menyn för att välja "Välj vad strömknapparna gör." Detta öppnar en ny meny som låter dig kontrollera vad strömbrytaren gör på din enhet. Vissa datorer, inklusive mestadels bärbara datorer, har ström- och sömnknappar inbyggda i sin hårdvara, vilket möjliggör förmågan att kontrollera ström och sömn. Andra datorer, särskilt bärbara datorer, har vanligtvis bara en fysisk strömbrytare, men kan ha en funktionsknapp som fungerar som en sömnknapp.

Du kan styra vad båda dessa knappar gör beroende på dina behov, vilket är bra för alla som vill kommunicera sin bärbara dator med ansträngning. Båda knapparna har följande alternativ:

  • Gör ingentingSleepHibernateShutdown Stäng av skärmen (detta kan bero på din hårdvara)

På stationära datorer, som det ses på skärmdumpen ovan, är de flesta datorer ganska grundläggande. Bärbara datorer har mycket mer flexibilitet när det gäller detta. Med en bärbar dator får du tre alternativ, inklusive möjligheten att använda strömbrytaren, viloläge och stänga locket. Var och en av dessa har också alternativ för att kontrollera vad som händer när du kör på batteri och när det är anslutet. Om du till exempel arbetar på din bärbara dator och vill lämna den i normalt läge med skärmen stängd medan den är påslagen kan du säga din bärbara dator att inte göra någonting när locket är stängt. På samma sätt, om du föredrar att stänga av datorn när den bärbara datorn är stängd, kan Windows automatiskt slå av din bärbara dator bara genom att stänga skärmen.

shutdown-genväg

Om du fortfarande vill spara lite tid på att stänga av enheten kan du skapa en genväg på skrivbordet som automatiskt stänger av din bärbara dator eller skrivbord. För att skapa det högerklickar du på ett tomt avsnitt på skrivbordet och väljer "Nytt" från snabbmenyn. Välj genväg och skriv följande i dialogrutan som visas på din skärm, se ovanstående skärmdump:

% windir% \ System32 \ shutdown.exe / s / t 0

Klicka på "Nästa" för att namnge genvägen och tryck på finish. När du trycker på genvägen på din enhet stängs den automatiskt av, så var försiktig med att använda den. När du aktiverar den har du i princip ingen tur att stoppa genvägen från att stänga av enheten, så att du inte kan stoppa processen.

Mappalternativ

Windows Explorer har möjlighet att ändra vissa inställningar i dina mappar som kan hjälpa din dator att öka prestandan när du använder mappar. För att komma åt dessa inställningar öppnar du Utforskaren och klickar på Visa längst upp i gränssnittet. Längst upp till höger om gränssnittet hittar du en rullgardinsmeny Alternativ som låter dig antingen ändra vissa alternativ eller öppna ett dialogfönster. Klicka på alternativknappen för att öppna fönstret och välj sedan fliken Visa i den här listan.

view-options

Inom den här alternativmenyn ser du massor av information när det gäller att visa filer, mappar, drivrutiner och mer. Genom att inaktivera några av dessa alternativ kan du påskynda den visuella aspekten av File Explorer så att allt laddar i File Explorer så snabbt som möjligt. Du behöver inte (eller vill) för att avmarkera alla av dem, men det här är några av de alternativ du bör inaktivera så snart som möjligt:

  • Visa filstorleksinformation i mapptips Dölj tomma enheter Dölj tillägg för kända filtyper (det är också en bra säkerhetsåtgärd för att inaktivera detta) Visa krypterade eller komprimerade NTFS-filer i colorShow popup-beskrivning för mapp- och skrivbordsobjekt
mapp-options

Ljudaviseringar

ljud

Sekretessinställningar

Nej, vi kommer inte att säga dig att inaktivera specifika sekretessinställningar. Istället tycker vi att det är en bra idé att inaktivera alternativet för Windows att samla in och skicka data från din dator till deras anpassade loggar, vilket hjälper till att identifiera buggar, kraschar och användningar av Windows. Dessa uppgifter är anonymiserade, så att det inte nödvändigtvis skadar din integritet. Istället bör du stänga av den om du vill att din dator ska använda mindre resurser för att skicka data till Microsofts centra.

För att göra detta, klicka på Start-menyn i det nedre vänstra hörnet och skriv "Sekretess" för att öppna dina integritetsinställningar. Härifrån kan du välja vilka alternativ som ska lämnas aktiverade och vilka alternativ som ska lämnas inaktiverade, beroende på dina behov och vad du vill att Microsoft ska få från dig, data-klokt. Till exempel kanske du vill inaktivera ditt annonserings-ID-val, men lämna "föreslagna alternativ" aktiverade i inställningsmenyn. Det du ändrar här är verkligen upp till dig som användare på lång sikt.

Tips och meddelanden

Windows 10 kommer med en serie tips för att du ska veta hur du bäst använder operativsystemet. Det här är bra för nybörjare, men om du har använt Windows 10 i flera år kommer du förmodligen att hitta att du inte behöver dessa aviseringar för att lära dig använda OS. Dessa tips och andra meddelanden som försöker belysa appar eller hjälper dig att upptäcka hur du utför specifika åtgärder i Windows kan verkligen svåra din dator, eller bara göra din enhet till en frustrerande upplevelse. Om du behöver ta itu med dessa aviseringar kan du stänga av dessa höger på Inställningsmenyn.

För att göra det, gå till Inställningar från Start-menyn och välj “System” i listan med alternativ. Du kommer att se inställningspanelen ladda en lång lista med alternativ och val du kan välja mellan för att ändra alternativen i din Windows-meny. Välj "Meddelanden och åtgärder" från vänster sida, tre eller fyra alternativ nerifrån. Från det här alternativet kan du faktiskt slå på eller stänga av flera aviseringsalternativ, inklusive möjligheten att få aviseringar från appar och andra avsändare (stäng av den här) och få tips, tricks och förslag när du använder Windows (stäng av det här också). Med alla dessa tre avaktiverade och inaktiverade kommer du att ha en mycket bättre upplevelse med Windows, särskilt om du redan är en pro-Windows-användare.

Trimma Start-menyn

Startmenyn i Windows 10 gjorde ett brusande comeback efter att ha gått bort från Windows 8, och tack vare de förbättringar som gjorts i menyn är den mer kraftfull än någonsin. Som sagt, om du letar efter ett sätt att smala ner Windows och göra det enklare att använda, är det inte rätt sätt att hålla Start-menyn i sitt nuvarande läge. När du först startar upp Windows 10 är Startmenyn fylld med saker som du helt enkelt inte behöver fungera korrekt på din dator. Nyheter, väder och andra roterande genvägar tar upp mycket av rummet på din Start-meny och laddar innehåll i enhetens bakgrund, bromsar ner saker och gör det mycket svårare att arbeta på din dator om du använder low-end specifikationer.

Du kan ta dig tid att anpassa din Startmeny, men om du bara vill hålla saker rena och enkla utan några komplikationer kan du öppna din inställningsmeny för att ändra alternativen för din Startmeny personligen. Öppna Start och välj Inställningar från alternativen i menyn, välj sedan Anpassning från själva menyn. Med anpassning kan du ändra alla typer av alternativ i din dator, från datorns bakgrund till bakgrundsbilden på låsskärmen. Från den här menyn väljer du Start, andra från undersidan på menyns vänstra sida.

Här kan du snabbt anpassa inställningsmenyn för att ändra den till vad som fungerar bäst för både din persondator och ditt eget arbetsflöde. Om du letar efter den mest grundläggande versionen av Start-menyn du kan ha, börja med att inaktivera "Visa fler brickor", "Visa förslag ibland i Start" och Använd Start-skärmen. "Det första alternativet utökar din Start-meny längre än det nödvändigtvis behöver, placerar det andra alternativet förslag och annonser för appar från Microsoft Store i din Start-meny, och det tredje alternativet skapar en fullständig skärm-startmenyupplevelse, liknande Windows 8 och Windows 8.1.

Om du vill gå längre kan du inaktivera "Visa mest använda appar", som visar en lista med sex eller sju föreslagna appar högst upp på Start-menyn när du öppnar den, och "Visa nyligen tillagda appar", som belyser appar och program som du nyligen har installerat på din enhet. Vi rekommenderar inte att du inaktiverar alternativet att visa din applista i Start eftersom det är det grundläggande syftet med verktyget till att börja med.

När du är klar i menyn Inställningar, se till att gå in i Start-menyn själv för att säkerställa att allt är utformat hur du vill att det ska vara. Du kan också avaktivera live-brickor och annat innehåll här, inklusive att ta bort innehåll som vädret och nyheter från din Start-meny för att säkerställa att din dator laddas så snabbt som möjligt utan att ta upp bakgrundsförfaranden.

Ställ in aktiva timmar

Den här är viktig. Tack vare Windows nya uppdateringssystem kommer du att försäkra dig om att du har ställt in dina aktiva timmar på rätt sätt, annars kan du förlora timmar av arbetet eller gå vidare med att uppdatera ditt innehåll. Lita på oss - vi talar av erfarenhet. Aktiva timmar kan sträcka sig upp till arton timmar, så se till att du har ställt in din ordentligt för att se till att ditt arbete är täckt. Om du vill ändra dina aktiva timmar öppnar du menyn Inställningar från Start och väljer "Uppdatera och säkerhet" eller söka efter "Aktiva timmar" i sökrutan. Under Windows Update hittar du alternativet för att ändra dina aktiva timmar.

Windows användes för att begränsa dig till ett tolv timmars fönster för det här alternativet, men nyare funktioner inom Active Hours gör att du nu kan förlänga tiden till arton timmar. Du bör absolut dra fördel av detta, särskilt om du är någon som har svårt att underhålla specifika arbetstimmar eller som alltid verkar använda sin dator för arbete, skola och lek. För att ställa in dina aktiva timmar bör du börja med att ställa in vad som helst första gången du arbetar på en dag är (06:00, 08:00, 10:00 osv.) Och gå så långt ut på natten som du vanligtvis arbetar. Med arton timmarsgränsen kan du eventuellt förlänga dina timmar fram till midnatt för en arbetsdag som börjar kl. 06.00 och klockan 04.00 för en dag som börjar kl. Välj de timmar som passar dig.

Musens lyhördhet

Om du är otålig och väntar på att musen ska visa menyer när du håller muspekaren över ett objekt kan du ändra fördröjningstiden i registret. I registerredigeraren hittar du följande nycklar. De är som standard inställda på 400 millisekunder, eller fyra tiondelar av en sekund. Du kan göra dem ganska mycket omedelbart genom att ändra värdena till 10.

  • HKEY_CURRENT_USER> Kontrollpanelen> MusHKEY_CURRENT_USER> Kontrollpanelen> Skrivbord

Detta kanske inte hjälper datorns totala hastighet, men det hjälper till att öka den totala effektiviteten och lyhördheten för att flytta musen.

Underhållsobjekt

Även om äldre versioner av Windows ofta fick användare att uppmärksamma specifika underhållsprodukter ofta, gör Windows 10 det mycket enklare för användaren att främst fokusera på att använda sin PC istället för att ständigt behöva uppmärksamma underhållsproblem som, till stor del, inte materia i det stora tingen av saker. Ändå, om du inte har kommit in på ditt allmänna PC-underhåll nyligen, kan det vara värt att titta på för att se till att din dator är ren och tydlig. Även om du kan gå månader eller till och med ett år utan att ta hand om dessa problem, rekommenderar vi att du tittar på dem minst en gång om året för att säkerställa att din dator körs med högsta prestanda.

Tillfälliga filer

Din dator är fylld med tillfälliga filer som skapas för att ladda data eller för att hålla reda på innehållet på din enhet. Även om de är viktiga för tillfället kan de leda till några allvarliga problem om du låter dem bygga upp utan att ta hand om dem. Dina tillfälliga filer sparas i en enda mapp, vilket gör det enkelt att rensa snabbt, men du vill inte bara ta bort innehållet från din enhet inuti File Explorer. Istället är det en bra idé att se till att du använder egenskapsmappen på din huvudenhet (vanligtvis C: -enheten) för att använda alternativet Diskrensning på din dator.

För att göra detta, börja med att öppna File Explorer på din dator och välj sedan Den här datorn från vänster på skärmen. Högerklicka på din C: Drive (eller vad din huvudsakliga enhet är). Diskrensningsknappen finns i fönstret som visas nästa. Klicka på detta och följ anvisningarna på skärmen för att slutföra rengöring av enheten.

Om du letar efter ett alternativ som du kan använda på din enhet är Cleaner ett gratis tredjepartsprogram som kombinerar detta och andra underhållsuppgifter på en lättanvänt plats.

Register

Ditt register i Windows håller saker registrerade och registrerade, så att allt du gör i operativsystemet kan spåras och markeras. Det inkluderar allt från att öppna ett dokument på din dator till att surfa på webben. Vanligtvis kommer ditt register inte att sakta ner din dator om inte något går ganska fel, men det är värt att titta på i alla fall, särskilt om du nyligen har avinstallerat många program från din dator. Du vill vända dig till en app som Revo Uninstaller, Ccleaner och JV Powertools för att rensa upp ditt register, som alla kan rensa ditt register.

Defragmentera

Normala filoperationer på en hårddisk resulterar i bitar av filer skrivna över hela hårddisken där det finns rum. Ju mer spridda eller fragmenterade filerna blir, desto längre tid tar det att läsa dem. Windows 10 gör ett bra jobb med att hålla fragmentering i schack. Du kan kontrollera statusen för enheterna och köra en manuell optimering på fliken Verktyg i rutan C: enhetens egenskaper. Välj Optimera-knappen på den här fliken för att öppna fönstret Optimera enheter. Välj en enhet och tryck på Analysera för att få den senaste statusen. Hit Optimera om du vill defragera enheten.

optimera-enheter

Observera att SSD: er fungerar annorlunda och inte bör defragmenteras. Defragging är inaktiverat för SSD: er i Windows 10.

Diskbilder och rena installationer

Om du har uppgraderat din dator från en tidigare version av Windows kan det vara dags att göra en ren installation. Att beskriva hela processen ligger utanför denna artikels räckvidd, men den här processen skulle rensa eventuella problem som överfördes från det gamla systemet. Kom ihåg: det tar mycket tid att installera om alla appar du behöver, så se till att du inte utför detta mitt på en arbetsdag. Allt detta sagt, det kan vara värt att veta att du börjar med den renaste möjliga konfigurationen.

Om du gör allt arbete med att optimera ditt system eller en ren installation, är det ultimata rengörings- / restaureringsverktyget en fullständig diskbild av ett helt rengjord system med alla dina program installerade och redo att köras, tillsammans med en aktuell säkerhetskopia av alla din data. Efter det, nästa gång ditt system kommer till en punkt där det går långsammare eller behöver städas, behöver du bara återställa bilden och sedan återställa dina data från en aktuell säkerhetskopia.

Slutsats

Den här guiden kan göra att Windows 10 verkar vara ett komplicerat operativsystem, men sanningen är att de trick och tweaks du kan utföra för att påskynda en åldrande maskin bara gör det så mycket mer flexibelt i ett operativsystem. Inte varje dator OS låter dig gräva djupt i en plattform för att ändra minuscule-inställningar för att hjälpa din enhet att fortsätta köra effektivt, men med Windows 10 kan du lita på att din bärbara dator eller skrivbord förblir en livskraftig maskin under många år framöver.

Naturligtvis, om du bestämmer dig för att vara redo att uppgradera till en helt ny dator, har vi guider för dig. Kolla in vår guide till de bästa bärbara datorerna för studenter, eller om du är mer intresserad av att bygga en dator, kolla in vår guide för att bygga en dator här.