Hårddisktekniken är alltid i rörelse. För bara tio år sedan var det något värt att skryta med att ha en intern hårddisk på en terabyte. Numera går externa hårddiskar upp till 8 TB och mer. Med denna mängd hårddiskutrymme skulle det vara vettigt att använda dem som nätverksansluten lagring (NAS).

Se även vår artikel Hard Drive Fail? Här är de varningar och lösningar du behöver veta

NAS gör det möjligt för flera enheter som finns i samma nätverk att få tillgång till en NAS-hårddisk. Lyckligtvis är en enkel och snabb process att konvertera alla externa hårddiskar till en NAS.

Nödvändiga artiklar

Även om listan över artiklar som är nödvändiga för att förvandla din vanliga externa hårddisk till en NAS är kort kommer du fortfarande att behöva shoppa innan du fortsätter. Här är de artiklar du behöver:

  1. Trådlös router - Chansen är stor att du redan har enNAS-adapter - Den här du troligen kommer att behöva köpa

Båda dessa artiklar finns tillgängliga i alla anständigt utrustade teknikbutiker.

Ställa in saker

en normal extern hårddisk nas

Loggar in i NAS-adaptern

När du har förberett allt ordentligt kan du slå på datorn. NAS-adaptern ska automatiskt upptäcka din IP-adress, men om den inte gör det finns det troligtvis en guide för hur du gör det manuellt i användarhandboken. När IP-adressen har upptäckts öppnar du webbläsaren på din dator och skriver "lagring" i sökrutan. Detta bör uppmana dig att ange ett användarnamn och lösenord för anslutning till NAS-adaptern.

Som standard är både användarnamn och lösenord sannolikt "admin", men om inte, se NAS-adapterens användarmanual. När du loggat in kommer du naturligtvis kunna ändra användarnamn och lösenord, vilket absolut rekommenderas.

Skapa en ny användare

För att tillåta andra datorer att få tillgång till en NAS-hårddisk måste du skapa en ny användare. Varje dator i nätverket som du vill ge åtkomst till är i princip känd som "användare." För att skapa en ny användare, klicka bara på "Lägg till" -knappen, namnge den och skapa ett lösenord. Nu måste du ge den nya användaren åtkomst till din NAS. För att göra detta, använd alternativet "Ändra". Välj den användare som du tidigare har lagt till i nätverket från listan och klicka bara på "Lägg till." Detta lägger till dem i delningslistan.

Loggar in på din NAS

Du kan lägga till så många användare som du vill i ditt NAS-nätverk, men de kommer att behöva veta hur de loggar in på det. Det tar lite att vänja sig, men det är inte alltför komplicerat. Allt de behöver göra är att helt enkelt öppna Run-appen i Windows genom att klicka på startknappen och skriva "run". I fönstret som dyker upp måste dina nya användare skriva "\" och administratörens (din) IP-adress. Se till att du berättar användarnamnet och lösenordet som du tilldelade dem. Detta ger dem tillgång till din NAS.

Var försiktig när du delar din NAS. Endast betrodda användare ska ha åtkomst till ditt nätverk. Se till att du har ändrat ditt lösenord omedelbart när du loggar in på det med "admin" användarnamn och pass eftersom hackare och cyberkriminella antagligen vet att "admin" är standard NAS-lösenordet.

göra normal extern hårddisk nas 2

Konvertering slutförd

Det är allt! Du har framgångsrikt konverterat din vanliga externa hårddisk till NAS. Har du några extra tips för att konvertera hårddisk till NAS? Gör gärna med genom att kommentera nedan!