Moderkortet är kärnan i varje dator. Den ansluter det mesta av den nödvändiga interna hårdvaran. Du måste veta vilken moderkortmodell du har innan du gör några ändringar i den.

Se även vår artikel Hur man påskyndar Windows 10 - The Ultimate Guide

Det rekommenderas inte att byta ut maskinvara om du inte känner till moderkortet eftersom det kan orsaka oförenlighet och funktionsfel. Att identifiera moderkortmodellen ger dig information om märket, chipset och tillverkaren.

Det finns olika sätt att kontrollera typen av ditt moderkort.

Kommandotolken

Det enklaste sättet att se moderkortmodellen är via Command Prompt. Varje Windows-dator har den, och du kan komma åt den på olika sätt.

  1. Klicka på ikonen "Sök" (förstoringsglas) längst ner till vänster. Skriv "Kommandotolken". Öppna kommandotolken.

Eller:

  1. Högerklicka på Windows-menyn. Klicka på Kör. (Alternativt kan du trycka på Windows-tangenten och R.) Skriv cmd.Hit Enter.

När du öppnar kommandotolken ska du skriva in följande kod:

wmic baseboard få produkt, Tillverkare, version, serienummer

Det borde vara detsamma, utan mellanrum efter komma, annars fungerar det inte.

hitta moderkortmodell i fönster

Tryck på Enter för att bekräfta så får du all grundläggande information om ditt bräde.

Systeminformation

Precis som kommandotolken måste du öppna fönstret Systeminformation.

Så här gör du:

  1. Högerklicka på Start och sedan Kör. (Windows-tangent + R) Skriv msinfo32 och tryck på Enter eller klicka på OK. Detta öppnar fönstret Systeminformation. Klicka på systemöversikten. Här får du en lista över alla hårdvarukomponenter i din dator. Hitta ett objekt i listan som säger 'MotherBoard' eller 'Baseboard'. Det borde vara tre artiklar - BaseBoard-modell, BaseBoard-tillverkare och Baseboard-namn. Här kan du se all basinformation om ditt kort, utom serienumret.
moderkortmodell i fönster

Systeminformation är också ett bra ställe att kontrollera all annan viktig information om ditt system och maskinvara.

DirectX Diagnostic Tool

Inte många använder DirectX Diagnostic Tool eftersom det kräver mycket manuell forskning när du hittar din grundläggande information. Men om ingen av de andra metoderna bär frukt, kan du försöka använda detta.

  1. Öppna 'Kör' (Windows-tangent + R). Skriv dxdiag. Tryck på Enter. När fönstret visas, kolla om det finns på fliken System. Hitta 'Systemmodell' och kopiera eller skriva om det. Klistra in det i en sökmotor du väljer att undersöka dina moderkortkomponenter.

Tredjepartsverktyg

Om du vill ha mer information eller ett alternativt sätt att få åt den kan du ladda ner några av de många tillgängliga tredjepartsapparna. De flesta av dessa verktyg ger dig en detaljerad överblick över dina hårdvarukomponenter och kan vara ganska praktiska.

CPU-Z

CPU-Z samlar alla detaljer om de väsentliga komponenterna i ditt system. Den analyserar din processor, basbord, minne, interna kärnuppsättningar och andra.

CPU-z

Klicka på Setup - English för att ladda ner och installera applikationen. När du öppnar den ser du flera olika flikar, inklusive CPU, Caches och Mainboard.

Klicka på fliken "Mainboard" för att se informationen om ditt moderkort. Här kan du se allt du behöver på ett ögonkast - från modellen till BIOS-versionen du har installerat på moderkortet.

Speccy

Speccy kommer också att ge mycket mer information än kommandotolken eller systeminformation. Den har en färgglad modern design med lätt navigerbara menyer.

Speccy

När du först öppnar Speccy kommer fönstret till vänster att visa en lista med all hårdvara. På höger sida ser du en sammanfattning som innehåller information om ditt kort och andra komponenter tillsammans med deras temperaturer.

När du klickar på fliken Moderkort till vänster kommer Speccy att lista ännu mer information om ditt moderkort. Detta inkluderar inte bara modell- och chipset utan också BIOS- och spänningsinformation.

Liksom CPU-Z kommer det här verktyget att visa dig detaljerad information om alla andra komponenter, så det är en mycket bekväm programvara att ha på din dator.

Identifiera moderkortmodellen utan att använda programvara

Om du behöver hitta din moderkortmodell och du inte kan eller inte vill använda verktyg och programvara finns det sätt att kontrollera den manuellt.

De flesta moderkort har modellen eller serienumret skrivet på dem. Du kanske måste öppna din dator och laptop och titta på den. Det skrivs vanligtvis någonstans nära minnesplatserna. Ibland skrivs hela modellnamnet ut, ibland bara serienumret. Du kan skriva serienumret online och undersöka informationen ytterligare.

Om du har fått någon dokumentation när du köpte din enhet finns all information om ditt moderkort förmodligen i den, så se till att kontrollera den.

Känner du till något annat sätt att identifiera din moderkortmodell med eller utan att använda programvara? Dela dina tips i kommentarerna nedan.