Liksom föregångaren innehåller Windows 10 ett anpassningsalternativ för att göra skrivbordets aktivitetsfält transparent, vilket gör att användarens skrivbordsunderlägg kan ses bakom aktivitetsfältet.

Aktivitetsfältet är en så liten del av det totala skrivbordet, men att detta alternativ knappast märktes för de flesta användare i Windows 8.

Med tillägget av Action Center i Windows 10 har dock transparensalternativet utvidgats från aktivitetsfältet till både Startmeny och Action Center och erbjuder ett mycket mer visuellt slående (om du föredrar transparensalternativet), eller distraherande (om du ogillar inte transparensalternativet).

Hur slår jag på och stänger av transparens i Windows 10?

Så här sätter du på eller stänger av transparenseffekter för aktivitetsfältet, Start-menyn och Action Center-transparenseffekter i Windows 10.

Obs: Liksom sin konkurrent Apple använder Microsoft ordet "transparens" för att beskriva den visuella effekten som diskuteras i den här artikeln. Den mer exakta termen är emellertid "genomskinlighet", eftersom skrivbordsunderlägget, även om det är synligt, är tydligt dämpat av förgrundselementen i aktivitetsfältet, Start-menyn och Action Center. Trots denna skillnad kommer vi att hålla fast vid ordet "transparens" i den här artikeln för att upprätthålla överensstämmelse med Microsofts namnkonventioner.

windows 10 gör startfältet transparent

Ett varningsord för dem som kör Windows 10 på äldre datorer med äldre grafikkort. Även om mängden hästkrafter som krävs inte är hög enligt moderna datorstandarder, kräver transparenseffekten i Windows 10 viss GPU-hästkrafter.

Därför, om du kör en äldre dator eller grafikkort och märker lite tröghet på Windows 10-skrivbordet kan du försöka inaktivera transparens (och Windows 10-animationer, även om du är på det) för en potentiell prestationsökning.

Om du tyckte att den här artikeln var användbar, kolla in dessa andra TechJunkie-artiklar:

  • Hur du inaktiverar transparens i Windows 10 1803 April UpdateWindows 10: Öka Aktivitetsfältets transparens via registret23 Mindre kända men praktiska Windows 10-genvägar

Har du några tips eller tricks för att slå på eller stänga av insyn i Windows 10? Har du upptäckt att din dator saktar ner? Berätta om det i kommentarerna nedan!