Många musikälskare som använder en enorm strömningstjänst som Spotify eller Apple-musik förvandlas till någon gång. Efter månader eller år med att samla musik kan du hamna med ett stort bibliotek fylt med massor av låtar som bara får dig att hoppa över när du snubblar på dem.

Se även vår artikel How To Link Spotify med Amazon Echo

Visst, ibland sparkar nostalgi in och du är glad att höra en låt du inte har hört på länge, men hur ofta händer det? Ett mycket mer scenario är ett när du blir frustrerad av att manuellt måste välja de låtar du vill lyssna på så många av dem att du måste hoppa över.

Så, vad kan du göra när du kommer till denna punkt? Det finns några alternativ för dig att prova.

Radera en spellista

Först bör det sägas att Spotify inte tillåter dig att radera dina låtar i bulk. Tidigare fanns det ett mycket bekvämt alternativ i skrivbordsversionen där du bara kunde klicka på en slumpmässig låt, hålla ner Ctrl + A och sedan trycka på Delete-knappen på tangentbordet.

Tyvärr är det alternativet länge borta, men du kan fortfarande ta det ett skott om du inte har uppdaterat din Spotify på ett tag.

Men majoriteten av användarna kan inte göra det. Det är därför ditt bästa alternativ är att ta bort spellistor. Det är den enda platsen där du kan hitta dina låtar i en grupp och massa radera dem. Så här gör du:

Ovanstående metod visas på en Android-telefon, men den är i stort sett densamma för iOS, med en extra bekvämlighet som gör det lättare att ta bort flera spellistor. I stället för en trepunktsikon ser du ett redigeringsalternativ. När du trycker på det här är vad du bör se:

Härifrån kan du enkelt ta bort en spellista genom att knacka på det röda minustecknet till vänster och bekräfta borttagningen. Varje låt som finns i spellistan kommer att tas bort. Men om låten eller låtarna finns i flera spellistor förblir de i ditt bibliotek tills du har tagit bort alla relevanta spellistor.

Filtrera låtar

Även om detta inte exakt är massradering, kan det hjälpa dig att decluttera ditt bibliotek på samma sätt. När du bläddrar till toppen av dina musikspelningslistor ser du en filterikon tillsammans med sökfältet.

Därifrån kan du leta efter specifika spellistor och musik som du vill ta bort eller sortera dem baserat på olika kriterier. Det kommer att göra navigering genom din musik mycket bekvämare och hjälper dig att ta bort den oönskade röran snabbare.

Rensar cache

Om orsaken till att ta bort dina Spotify-låtar beror på att de tar för mycket utrymme på din enhet, har Spotify ett bättre alternativ. Det finns en funktion i en av de senaste uppdateringarna som gör att du kan rensa appens cache utan att förlora musiken.

Innan uppdateringen innebar att rensning av cachen innebar att dina data går förlorade och att alla dina låtar är borta. Det skulle ha varit det bekvämaste sättet att ta bort all Spotify-musik. Men den här funktionen är fortfarande användbar för alla som vill frigöra lite värdefullt utrymme på sin enhet.

Hur du kan göra detta är väldigt enkelt. Navigera bara till menyn Inställningar, och under Lagring ser du alternativet Radera cache. Klicka på den och bekräfta borttagningen.

Alternativet är tillgängligt på både Android och iOS och finns på samma meny. Det kommer att rensa massor av utrymme och fortfarande låta dig ha din favoritmusik.

Det sista ordet

Avsaknaden av en funktion för borttagning av bulk är visserligen en besvikelse för vissa. Tyvärr finns det inga bra tredjepartsappar som kan göra det heller. Om du verkligen vill bli av med alla dina Spotify-låtar är alternativen ovan de enda som är öppna för dig.

Om du har för många låtar för manuell radering är det vägen att ta bort en hel spellista åt gången. Och om du inte har organiserat dina låtar i spellistor kan filtren hjälpa dig att radera de låtar du inte längre behöver. När allt annat misslyckas kan du alltid inaktivera ditt konto och börja om igen.