Efter lanseringen av Origin, EA: s digitala distributionsplattform, på OS X tidigare denna månad, meddelade speljätten tisdag att den är redo att implementera ett enda identitetssystem för att överbrygga spelarnas upplevelser över plattformar. I en allt mer segmenterad spelvärld hoppas EA ge användare en enhetlig profil som kan spåra deras framsteg och prestationer när de rör sig mellan plattformar, vilket ger fördelar för både spelare och EA.

Från spelarnas perspektiv kommer de snart att kunna använda en enda profil för att komma åt EA-spel på olika plattformar, inklusive PC och Mac, mobila enheter, spelkonsoler och webbplatser för sociala nätverk. De kommer också att kunna enkelt ansluta till vänner, oavsett vilken plattform de använder, och starta flera spelarsessioner om det enskilda spelet stöder samarbete med flera plattformar. En annan intressant funktion är "persistent state" -spel, där en användare med ett EA-konto kan börja spela ett spel på en plattform och plocka upp var de slutade på en annan plattform.

Men EA tar naturligtvis inte detta steg bara för användarnas fördelar. Företaget kommer att använda uppgifterna för att spåra användare för marknadsföringsändamål. Ett enhetligt system som ger EA en glimt av när och hur användare interagerar med olika enheter representerar marknadsföring av guld för företaget. Rajat Taneja, EA: s CTO, sammanfattade företagets ståndpunkt i en intervju med GamesBeat tisdag:

Vår strategiska vision på EA är att skapa ett enda backend-system så att vi verkligen kan omfamna de sekulära trenderna i vår bransch som skapar enorm tillväxt för spel. Och vi kommer att kunna omfamna alla de nya affärsmodellerna som följer med det.

EA har arbetat med det enhetliga identitetssystemet i mer än 18 månader, och projektet har tagit tid på mer än 1 500 av företagets ingenjörer. Det finns inget ord på ett offentligt släppdatum eller processen för lanseringen. Det är inte ännu känt hur allmänheten kommer att reagera på ännu mer datainsamling av ett stort företag. EA mötte redan ett starkt konsumentreaktion över liknande integritetsproblem efter den ursprungliga lanseringen av Origin 2011.