När mobilkrigen började förra decenniet tog de två stora aktörerna, Apple och Google, två mycket olika tillvägagångssätt. Apple valde att anta en "stängd system" -inriktning för sin iOS-plattform, vilket strikt kontrollerar exakt vilka appar som kan distribueras och vilka hårdvarufunktioner dessa appar kan komma åt. Google tog motsatt väg och valde ett mycket öppnare ekosystem där användare med tillräckligt tekniskt kunnande kan göra nästan vad de vill med sina Android-enheter.

Även om många iOS-kritiker citerar bristen på val som Apples kunder har inom vissa områden, resulterar Cupertino-företagets strategi i en mycket mer enhetlig användarbas med mycket färre säkerhetsrisker (även om vissa fortfarande existerar fortfarande), medan säkerhetsbrister och skadlig programvara är en vanligt förekommande för Android. Enligt en ny rapport (PDF) från det amerikanska departementet för hemlandssäkerhet är situationen emellertid mycket svårare för Android än de flesta antar.

US Department of Homeland Security Report om mobil skadlig programvara

Enligt rapportresultaten, daterad den 23 juli 2013, riktade 79 procent av mobila hot mot skadlig programvara Android 2012, jämfört med bara 0,7 procent för iOS-enheter. En viktig faktor som noteras av rapporten för skillnaden är inte bara Android: s öppna natur, utan dess mycket fragmenterade användarbas, med ett betydande antal Android-användare som kör långa inaktuella versioner av operativsystemet:

Android är världens mest använda mobila operativsystem och fortsätter att vara ett primärt mål för attacker mot skadlig programvara på grund av dess marknadsandel och open source-arkitektur. Branschrapportering indikerar att 44 procent av Android-användare fortfarande använder version 2.3.3 till 2.3.7 - känd som Gingerbread - som släpptes 2011 och har ett antal säkerhetsproblem som fixades i senare versioner.

Rapporten identifierar tre primära klasser av skadlig programvara som påverkar Android-enheter: SMS (textmeddelanden) trojaner, rootkits och falska Google Play-domäner. SMS-trojaner lurar användare att installera appar som sedan automatiskt skickar textmeddelanden från användarnas telefoner till premiumteksttjänster som tar ut en avgift för varje meddelande som kostar offret hundratals eller tusentals dollar medan de berikar brottslingar som äger premiumnumren och distribuerar trojanerna. Rootkits är skadlig programvara som gömmer sig i själva kärnan i ett operativsystem och kan ofta undvika upptäckt medan de samlar in användardata och utför andra besvärliga funktioner. Falsa Google Play-domäner lurar användare att tro att de besöker den äkta Google Play-butiken som drivs av Google och använder det missförtroende förtroendet för att locka användare att ladda ner skadliga appar och virus.

Alla ovan nämnda problem kan undvikas med en kombination av Android-säkerhetsprogramvara, anti-malware-verktyg och säker surfpraxis, tillsammans med att se till att hålla dig uppdaterad med de senaste versionerna av Android OS. Med det ökande antalet statliga anställda som använder mobila enheter på jobbet hoppas rapporten att uppmuntra anställda och IT-chefer att öka sin vaksamhet när det gäller mobilt skadlig program, för hela nationens skull och säkerhet.

Andra plattformar lider också av mobilt skadlig programvara i olika takt. Rapporten identifierar Nokias Symbian OS som lider av 19 procent av attackerna 2012, följt av Windows Mobile och BlackBerry med 0,3 procent vardera, och "Övrigt" med 0,7 procent.