Ja, det här är en retroartikel, men med en modern twist.

Commodore 64 är hittills den mest sålda datorn genom tiderna och har inte toppats. Ett alltför vanligt objekt för att ses bredvid C64 var diskettenheten 1541. Detta var faktiskt mer än bara en hårddisk. Det var en dator eftersom den innehöll en mikroprocessor (den här faktiskt).

Alla vet vad USB är. Allt ansluter till det. Tangentbord, möss, skrivare, digitalkameror, nätverksenheter (trådbundna eller trådlösa), lampor, humping hundar, you name it ..

Men en sak som aldrig har funnits är en 5¼-tums USB-diskett. Åh visst, du kan få 3½-tums USB-version enkelt, men ingen 5¼ är att hitta; det finns inte.

Eftersom det finns berg av gammal C64-programvara där ute som människor vill arkivera, behövdes en USB-lösning för den gamla 1541 5¼-tums enheten. Och skulle du inte veta det, någon byggde en.

Xum1541 är en faktisk hembryggningslösning för Commodore 1541 som gör att den kan gränssnittas till en PC via USB.

Här är det i aktion:

Detta, kära vänner, är verklig datorhackning. Om det inte finns, bygg det. Förhoppningsvis kommer detta att göras till en försäljningsprodukt senare eftersom jag är säker på att det finns många C64-ägare som skulle älska att kunna säkerhetskopiera sina högar och högar med skivor med en enkel adapter som xum.

Hej, om de kunde göra en Apple II Ethernet-modul, är allt möjligt, eller hur?