Apple hade ett par iPod touch-tillkännagivanden torsdag och släppte först en modifierad femte generationens iPod touch till en lägre prispunkt och tillkännagav sedan, genom The Loops Jim Dalrymple, att företaget sålt 100 miljoner apparater hittills.

Den nya iPod touch släpptes tidigt på torsdagsmorgonen utan fanfare. Modellen ger många av de avancerade funktionerna och designen till en lägre prispunkt på 229 USD (nuvarande femte generationens modeller börjar på 299 $). Med samma 4-tums Retina-skärm, A5-processor och aluminiumstöd, saknar den nya beröringen en bakkamera, 1080p videoinspelning, val av färg och tillbehör till slinga. Den nya modellen finns endast i en 16 GB-konfiguration med silverfärgad rygg.

Ny iPod touch

Det enda negativa med den nya modellens utseende i Apples sortiment är eliminering av fjärde generationens iPod touch. När Apple lanserade femte generationen av enheten i september förra året, höll företaget de gamla fjärde generationens modeller på lager för 199 dollar. Medan dessa äldre modeller saknade den nya större skärmen och snabbare processor, erbjöd de ett billigt sätt att njuta av iOS för kunder som inte kan eller inte vill köpa en iPhone eller iPad. Nu, med den nya modifierade femte generationens modell som börjar på 229 $, ökade kostnaden för inträde för iPod touch bara 15 procent.

När det gäller den totala försäljningen av beröringen rapporterade Jim Dalrymple i morse att hans väletablerade Apple-kontakter hade avslöjat att företaget nu har överträffat 100 miljoner totala försäljning av iPod touch. Apple rapporterar sällan om iPod-försäljning men dokument som offentliggjordes under företagets stämning med Samsung förra året avslöjade den totala försäljningen till 46,5 miljoner i USA bara.

IPod touch släpptes först i september 2007, strax efter introduktionen av den första iPhone. Genom att erkänna begränsningarna för iPhone: s marknadsräckvidd vid den tidpunkten sökte Apple ett sätt att introducera "iPhone OS", som det då var känt, till en bredare marknad. Explosionen av iOS-appar och tillbehör har sedan dess gjort iPod touch till en av Apples mest populära produkter.

Den modifierade femte generationens iPod touch är tillgänglig nu från Apples onlinebutik och borde vara på de flesta Apple-butiker på fredagen.

För perspektiv är här den allra första iPod touch-reklamen från Apple (titta på den tomma startskärmen!):